Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Βίντεο

Χρονοδιάγραμμα 5ετίας για την ελληνική οικονομία έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της 81η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σημείο ακριβώς όπου η οικονομία της αλλάζει πρόσημο. «Από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος» τόνισε και επισήμανε:

«Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ακόμη, έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της ΕΕ ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια και θα εξαιρέσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν ως λεία, όπως είπε, τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκης, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην 1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως αυτό γίνεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπερβούμε την οικονομική και διαρθρωτική ανισότητα που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, και να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού, είπε ότι υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Ωστόσο, όπως είπε, «πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό, σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».

«Το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7% και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ακριβώς ανατρέψαμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες, και σημείωσε ότι κατανοεί απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Όμως σήμερα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από το 2009, «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και τόνισε ότι «γραμμή-γραμμή, κωδικό-κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016, προσέθεσε και επισήμανε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το βαρόμετρο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου, όπως συμπλήρωσε.

Και η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα βήματα που θα οδηγήσουν με σιγουριά την χώρα στο μέλλον:

Το πρώτο βήμα είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.

Το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.

Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. «Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εργασία και επιχειρηματικότητα

Η κυβέρνηση θα στηρίξει την εργασία για να πετύχει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Αντίθετα, σημείωσε, η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η χώρα θα στηρίξει την καινοτομία καθώς, όπως είπε, το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της.

Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά η οικοδόμηση δικτύων και η στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. «Σε μια οικονομία που κυριαρχούν οι μικρές κλίμακες πρέπει το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Θέλουμε λοιπόν σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύουμε τις συνέργειες των επιχειρήσεων. Γιατί η επιτυχής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ισχυρό πνεύμα συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ας φέρουμε αυτή την αξία της αριστεράς στο κέντρο της κοινωνίας και της οικονομίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό. Ένα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίζει τους όρους του ανταγωνισμού, συμπλήρωσε. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.

Για τις επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις, επισήμανε πως «συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου».

Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, «αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας πως «δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση». Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε πως για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον και σημείωσε πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ σύντομα συστήνεται ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Το γεύμα Τσίπρα με Μπουτάρη - Τζιτζικώστα σε ψαροταβέρνα

ΔΕΘ: Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

 

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 8 μ.μ.

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ολοκληρώθηκε η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ

Eπεισόδιο στη ΔΕΘ με πολίτη που πλησίασε τον Πρωθυπουργό φωνάζοντας

Επεισόδιο με πολίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο ρωσικό περίπτερο, σημειώθηκε πριν από λίγο.

Ο Τσίπρας υποδέχτηκε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας


Τη σημαντική εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σηματοδοτεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

Στο μετρό της Θεσσαλονίκης ο Τσίπρας. Τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Στον σταθμό του υπό κατασκευή μετρό, στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θέλω να πω ότι μετά απ' αυτή την επίσκεψη, που είχα την ευκαιρία να δω ιδίοις όμασι τις εργασίες και να

 

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα