Τα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό

Το Ποτάμι: Μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να το κάνει!

Με ένα δηκτικό σχόλιο για την τροπολογία μείωσης του αφορολόγητου ξεκίνησε την τοποθέτησή του και ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, λέγοντας «Καλημέρα, κυρίες και κύριοι. Με το ρυθμό που γίνονται οι αλλαγές αισθάνομαι την ανάγκη να ρωτήσω τους κ. Υπουργούς αν έχουμε άλλες τροπολογίες. Είμαστε στις 4 ή έχουμε προωθηθεί;  Και επίσης αισθάνομαι την ανάγκη να ρωτήσω τι τάση έχει σήμερα το πρωί το αφορολόγητο; Ανοδική; Καθοδική; Σταθεροποιήθηκε στις 8.636 ή θα έχουμε και άλλες μεταβολές;».

Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας, αναφορικά με το ασφαλιστικό το χαρακτήρισε «άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό» και πρόσθεσε πως «στο Ποτάμι θα συνεχίσουμε, από αύριο το πρωί, την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές» και επεσήμανε ότι η πρόταση του κόμματός του «διαφοροποιείται από αυτή της κυβέρνησης γιατί δεν υπολογίζει την ανταποδοτική σύνταξη με βάση έναν μαθηματικό τύπο αλλά βασίζεται κυρίως σε αυτό που λέγεται νοητή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των εισφορών που ο κάθε εργαζόμενος χωριστά έχει πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Είναι μια τελείως διαφορετική λογική, σκοπός της οποίας είναι κυρίως να συνδεθεί η σύνταξη με τις εισφορές και μέσω αυτού να υπάρξει κίνητρο για τον εργαζόμενο κάθε φορά και η αίσθηση ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα, η οποία κατά τη γνώμη μας διαταράσσεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Επέκρινε την διαχρονική απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ με σφοδρότητα απέρριψε το προτεινόμενο ασφαλιστικό σύστημα της κυβέρνησης λέγοντας «πως ολόκληρη η Ευρώπη έχει απορρίψει τέτοιες πρακτικές» και συμπλήρωσε «ακούσαμε στις Επιτροπές περιχαρή τον κ. υπουργό να λέει ότι το 90% των συνταξιούχων προστατεύεται, ενώ ταυτόχρονα περικόπτοντας 1,8 δις! το ίδιο μας είπε χθες και ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι ριζοσπαστικό. Μαγικό λέγεται ένα τέτοιο κόλπο! Μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να το κάνει! Όχι πολιτικοί!».

Εμείς, είπε, θα λέμε την αλήθεια γιατί «κάποιοι πρέπει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να λένε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες λύσεις στο ασφαλιστικό. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν υφίσταται. Ακόμα και στον κόσμο της μαγείας. Αυτό που έχουμε σήμερα εδώ ως νομοσχέδιο, ως μεταρρύθμιση, είναι στην πραγματικότητα μια δημοσιονομική προσαρμογή 1,8 δις μεταμφιεσμένη σε μεταρρύθμιση... Η ίδια η αναλογιστική μελέτη, που παρουσιάστηκε, κατόπιν εορτής, λέει ότι έχει γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή το κόστος διατήρησης των σημερινών συντάξεων για την οποία επαίρεται ο Πρωθυπουργός.

Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: το 2018 τα νούμερα δεν θα βγαίνουν. Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Ολοκληρώνει τις μνημονιακές αλλαγές και -αν ακολουθεί κάποιες ράγες, που είπε ο Πρωθυπουργός- ακολουθεί τις ράγες της προηγούμενης μεταρρύθμισης που είχε συμφωνηθεί με την τρόϊκα στο 2011.  Έχει ακριβώς την ίδια λογική, εφαρμόζει ακριβώς τα ίδια μέτρα με τη διαφορά ότι τα φέρνει μπροστά … Το νομοσχέδιο αυτό στην πραγματικότητα αποτελειώνει την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων προς το σύστημα. Κανένας νέος εργαζόμενος δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη ανάλογη των εισφορών του. Έτσι, αποτελεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία. Και τελικά οδηγεί τις εισφορές σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. Όποιος έχει χρήματα για εισφορές και μπορεί να εισφοροδιαφύγει, θα αγοράσει ένα ιδιωτικό πακέτο στο οποίο δεν μπορεί να επεμβαίνει κάθε τρεις και λίγο ο υπουργός με τη χατζάρα του».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πού είναι ο Τσακαλώτος;

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτηριστικά με την έναρξης της τοποθέτησής της αναρωτήθηκε «πού είναι ο Τσακαλώτος; Μόνο δεσμώτης θα μπορούσε να φέρει την τροπολογία για το αφορολόγητο. Διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο. Μας λέγατε για κόκκινες γραμμές. Πού πήγαν αυτές; Τόσο μεγάλος διαπραγματευτής είναι και πήγε το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ ετησίως γι’ αυτούς που δεν έχουν παιδιά!».

Η κυρία Εύη Χριστοδουλοπούλου επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό προσωπικά λέγοντας «τσακίζετε τα μεσαία εισοδήματα. Και το τελευταίο φύλο συκής του βασιλεία του λαϊκισμού Τσίπρα κατέπεσε. Και ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο κ. Τσίπρας είναι βασιλιάς του λαϊκισμού και τίποτε άλλο… Από τις καταλήψεις στα ρεσάλτο και από τα ρεσάλτο σε Πρωθυπουργό. Αυτό είναι και μόνο…».

Αντιτάχθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας «έλεος, τσακίζετε συνταξιούχους, μισθωτούς, οι αγρότες θα πληρώσουν το μάρμαρο και οι ελευθέρους επαγγελματίες…».«Με αυτά που εισάγετε κλείνετε μέχρι και τα καφενεδάκια και τα μπακάλικα στα χωριά…», « η πρώτη φορά Αριστερά εξαπολύει επιδρομή και διαλύει τη μεσαία τάξη και θέλετε να υπάρχει μούγκα… κανείς να μην μιλάει… δεν θα σας αφήσουμε όμως , θα αντισταθούμε…» και κατέληξε λέγοντας πως το νομοσχέδιο αυτό είναι «ώδινεν ΣΥΡΙΖΑ έτεκεν τέρας…».

ΚΚΕ: Ο Τσίπρας έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας

Σφοδρή κριτική, εξαπέλυσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά. Σχολίασε την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας. Παρουσιάσατε το κώνιο ως νέκταρ… τις μιεώσεις σε συντάξεις ως αυξήσεις!» και πρόσθεσε «ο χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην μπορεί να αποδώσει την εξαπάτηση που κάνετε σε όλες τις ομάδες πολιτών…».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Καστώτης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «καταδικάζετε στην πείνα και την εξαθλίωση τους πολίτες με κόλπο οι κύριες και οι επικουρικές να είναι 1.300 ευρώ, αλλά η σφαγή θα είναι μεγαλύτερη… Οι συνολικές περικοπές θα είναι πάνω απλό ένα δις είκοσι έξι εκατομμύρια ευρώ…» και «κάλεσε σε ξεσηκωμό τους πάντες. Σήμερα και αύριο όλοι θα πρέπει να είναι στους δρόμους. Να βουλιάξει η Αθήνα για να αναγκαστείτε να πάρετε πίσω αυτό το έκτρωμα και να σταματήσετε το έγκλημα…».

Ένωση Κεντρώων: Φέρνετε στην τούρλα του Σαββάτου, να ψηφίσουμε  το σημαντικότερο νομοσχέδιο!

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει με τον τρόπο συζήτησης του νομοσχεδίου « άνευ προηγουμένου για άλλη μία φορά! Φέρνετε άρον άρον με μορφή κατεπείγοντος να ψηφίσουμε στην τούρλα του Σαββάτου το σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών… Μας θέλετε – είπε- διακοσμητικούς;»

Εστίασε «στον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο επιβαρύνεται η πραγματική αγορά και ο ιδιωτικό τομέα. Με πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης που ανεβαίνουν ανάλογα με το ύψος εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα» και τόνισε «στύβετε μια στυμμένη λεμονόκουπα και πιστεύετε ότι η λύση για να βγάλει περισσότερο χυμό, είναι να την πιέσετε ακόμη παραπάνω και όχι να βρείτε μια καινούρια. Αυτό ακριβώς κάνετε. Και με αυτά τα νομοσχέδια που θέλετε να περάσετε, αυτό θέλετε να συνεχίσετε και σαν πολιτική τα επόμενα χρόνια».

Απέδωσε στην κυβέρνηση υποκριτικό λόγο και δικαιολογίες ότι «το κακό Δ.Ν.Τ είναι αυτό που μας πιέζει να φορολογείτε και να εξαντλείτε την κοινωνία...» επικαλούμενος την επείγουσα επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Λαγκάρντ, που απέστελλε στους 19 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης που όπως είπε αυτό που γράφει είναι ότι "δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αντ' αυτού, οι αρχές πρότειναν να κάνουν βραχυπρόθεσμες οριζόντιες περικοπές. Με βάση όμως την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες” Μην μας λέτε λοιπόν για το ποιος φέρνει αυτά τα μέτρα…»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα