Τι θέλει να πετύχει ο Τσίπρας με το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών

Το Σάββατο θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εάν απαντήσουν θετικά οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου με θέματα το ασφαλιστικό και το προσφυγικό .

Η πρωτοβουλία επρόκειτο να εκδηλωθεί τη Δευτέρα καθώς στο Μαξίμου περίμεναν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ. Μετά το «φιάσκο» της Κυριακής, υπήρξε προβληματισμός για το εάν και πότε θα προχωρούσε ο πρωθυπουργός στην κίνηση.

Αργά το βράδυ χθες εκτιμήθηκε ότι «δεν υπάρχει» χρόνος αναμονής, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό μπήκε στις ράγες (ασχέτως εάν οι εταίροι έδωσαν περίπου 15μερη «ανάσα» προώθησής του στη Βουλή), ενώ το προσφυγικό παίρνει νέες διαστάσεις μετά τις πολεμικές εξελίξεις στη Συρία. Επιπλέον, ο ορισμός μεταβατικού προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Γιάννη Πλακιωτάκη, θεωρήθηκε ότι κλείνει το θεσμικό κενό και μπορεί να συγκληθεί η σύσκεψη κορυφής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Συμβούλιο θα ορισθεί για το Σάββατο, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιστρέψει από την Ιταλία (αναχωρεί σήμερα για επίσημη επίσκεψη) το βράδυ της Παρασκευής.

«Θα αρνηθείτε;»

Η κυβέρνηση πετάει πλέον το μπαλάκι στην αντιπολίτευση για την έναρξη του περίφημου «εθνικού διαλόγου», ο οποίος, κατά το Μαξίμου, «μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα, μείζονος σημασίας θέματα», όπως η μεταρρύθμιση στην παιδεία και η αναθεώρηση του συντάγματος -συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να σκληρύνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να αποφευχθεί επώδυνη μείωση των συντάξεων.

«Θα παρουσιάσει την πρόταση στους πολιτικούς αρχηγούς, θα ζητήσει θέσεις και θα τους καλέσει να συνδράμουν τη διαπραγμάτευση. Αν αρνηθούν, η ευθύνη θα είναι δική τους», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Θα πάνε, μεν, δύσκολα θα συναινέσουν, δε. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που χαρακτηρίζει διάλογο παρωδία τον διάλογο και δεν θα προσέλθει. Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη τους, θα πρέπει πρώτα να δουν τη σχετική ατζέντα για να τοποθετηθούν, ενώ διαμηνύουν ότι «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσουν.

Ακόμα δεν ανέλαβε πρόεδρος ο Γιάννης Πλακιωτάκης και θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, επειδή ακριβώς είναι μεταβατικός, υπάρχει ένα πρόβλημα συνεννόησης για τη θέση που θα πρέπει να κρατήσει. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για την ανάγκη συνάντησής του με τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς, ή ακόμα και σύγκλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συναποφασιστεί η στάση που θα πρέπει να κρατήσει στο συμβούλιο. Η γενική τάση πάντως που διέπει όλους είναι το γνωστό πια «λέμε ναι στα θετικά, όχι σε κάθε τι που θα βυθίσει τη χώρα περισσότερο στην ύφεση».

«Καταρχήν να δούμε τη θεματολογία», λένε στο ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθαρίζουν ότι αν η Φώφη Γεννηματά δεχθεί πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασφαλώς και θα πάει. Όμως, εξηγεί στενός συνομιλητής της, «θα πρέπει να μας πουν τι θέλουν. Αν για παράδειγμα στην ατζέντα βρεθεί το ασφαλιστικό, εμείς έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις και με αυτές θα πάμε στη σύσκεψη». Ενδεικτική πάντως των προθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη ίσως είναι η ανάρτηση στο Facebook του Νίκου Μποσδογάνη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά: «Συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;», έγραψε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πάει στη συνάντηση, όμως, όπως λένε συνεργάτες του, από το σημείο αυτό μέχρι το να προσφέρει τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός απέχει πολύ. Η κυβέρνηση, όπως λένε στο Ποτάμι, έχει πάρει μια σειρά από απίστευτες αποφάσεις και βαδίζει σε λάθος δρόμο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Θεοδωράκης τονίζει:

«Τα δανεικά τέλος.  Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε. Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

«Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα», δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας: «Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός».

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα