Υπόθεση Ρωμανού: Ξεκινά απεργία δίψας. Νέα τροπολογία;

Σε απεργία δίψας προχωρά από το πρωί της Τετάρτης ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απεργός πείνας παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις, θεωρεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δέχεται κάποια από τις λύσεις που του προτάθηκαν και το αίτημά του παραμένει ανικανοποίητο.

Νέα τροπολογία κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά για τον Νίκο Ρωμανό με πρωτοβουλία του Γιάννη Πανούση την οποία μελετά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Την τροπολογία προσυπογράφουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Γ. Ιωαννίδης – Μ. Σκανδάμης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον Ρωμανό

Σε κοινή ανακοίνωση, με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού, προέβησαν ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών (και τέως Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης) Γιάννης Ιωαννίδης και ο τέως Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.

Οι δυο νομικοί, που έχουν θητεύσει ως Γενικοί Γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνουν ότι έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου «πιστεύουν βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

«Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία. Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα».

Και καταλήγουν ότι η «Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα