Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: «Προσοχή σχεδόν σε όλη τη δυτική Ελλάδα»

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: «Προσοχή σχεδόν σε όλη τη δυτική Ελλάδα»

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή την επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες καθώς και θυελλώδεις ανέμους που θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα (10/02) έως και τη νύχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, δεν αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού, όπου σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το δελτίο επιδείνωσης. Παράλληλα, στην ανάρτησή του, εφιστά την προσοχή σε όλη σχεδόν την δυτική Ελλάδα.

Η ανάρτηση Κολυδά

«ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ
– Δεν αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού όπου σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και τη νύχτα της Δευτέρας .
– Για την Κυριακή χρειάζεται συνολικά προσοχή σε όλη σχεδόν τη Δυτική Ελλάδα και θα επηρεαστεί το Ιόνιο η Ήπειρος η δυτική Στερεά. Σταδιακά έντονες βροχές θα έχουμε σε ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο.
– Με τη διέλευση του μετώπου θα ενισχυθούν περαιτέρω οι άνεμοι οι οποίοι ήδη από το απόγευμα της Κυριακής φτάνουν στο Κεντρικό και ΒΑ Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ».

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Aναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (11/02)

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

β. Από τις απογευματινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

γ. Από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο.

Τη Δευτέρα (12/02)

α. Κατά τόπους τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

γ. Πρόσκαιρα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη νότια Εύβοια. Τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να επηρεαστούν πρόσκαιρα και οι βόρειες Κυκλάδες.

δ. Από τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε. Από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (11/02):

α. Στο Αιγαίο με ένταση 7 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Δευτέρας οι θυελλώδεις άνεμοι θα περιοριστούν στην περιοχή των Δωδεκανήσων και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

β. Στο Ιόνιο με ένταση 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Meteo: Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / EAA τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού που αναμένουμε κατά τη διάρκεια της Κυριακής (11/02) θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής κατά τόπους, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι και οι αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (11/02), αρχικά βροχές θα εκδηλώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας. Τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ μέχρι το βράδυ ανάλογη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και σε τμήματα της Πελοποννήσου. Από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική)

Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Παράλληλα, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι, και στα πελάγη τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, ωστόσο στο Ιόνιο το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και την εκδήλωση λασποβροχών.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Τη Δευτέρα (12/02) τα ισχυρά φαινόμενα που αρχικά θα επηρεάζουν αρκετές περιοχές, προοδευτικά θα εντοπίζονται κυρίως στη βορειοανατολική χώρα (με μεγάλα ύψη βροχής), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε τμήματα των Κυκλάδων και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα. Επίσης, βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται μέχρι το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική Ελλάδα. Νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Τάσος Αρνιακός: Το σκηνικό του καιρού για Κυριακή και Δευτέρα

Για μεταβολή του καιρού από αύριο Κυριακή (11/2) κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος του ANT1 Tάσος Αρνιακός. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο η μεταβολή του καιρού αναμένεται κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές που θα δυναμώσουν και αργότερα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν ψηλά στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και θα βρέξει τοπικά στα κεντρικά με τις βροχές το βράδυ να εντείνονται. Νότιους, νοτιανατολικούς ανέμους 6 με 7 μποφόρ αναμένουμε στα πελάγη, τοπικά 8, που ευνοούν την μεταφορά σκόνης από την Αφρική κι από το απόγευμα στα δυτικά θα γυρίσουν σε νοτιάδες 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή υποχώρηση στα δυτικά ενώ το μεσημέρι θα φτάσει στα βόρεια τους 17-18 βαθμούς. Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα βρέξει τοπικά, νοτιάδες 5 – 7 μποφόρ και θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα βρέξει τοπικά. Στην περιοχή θα πνέουν νότιοι, νοτιοανατολικοί άνεμοι 4- 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς.

Την Δευτέρα (12/2) περιμένουμε σε όλη τη χώρα βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα