Η ξηρασία «χτυπά» την Ελλάδα - Οι πρώτες προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους

Η ξηρασία «χτυπά» την Ελλάδα - Οι πρώτες προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους

Ο Οκτώβριος φεύγει και ο καιρός παραμένει ανοιξιάτικος. Ένας μήνας απομένει για να τελειώσει το φθινόπωρο και ακόμα η θερμοκρασία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή, ενώ οι βροχές είναι ελάχιστες. Είναι από τις σπάνιες φορές, που αναφέρεται το ζήτημα της ξηρασίας στην Ελλάδα από τους Έλληνες μετεωρολόγους, οι οποίοι σήμερα παρέθεσαν τα στοιχεία τους, αποτιμώντας την εξέλιξη του καιρού για τον μήνα που φεύγει.

 Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, είναι ο πιο θερμός και άνυδρος Οκτώβριος των τελευταίων 25 ετών! Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, επισήμανε ότι η ξηρασία απειλεί αρκετές περιοχές της χώρας, εξηγώντας παράλληλα, πως οι βροχές «εκτονώνονται σε θάλασσες και ποτάμια» με αποτέλεσμα τα εδάφη να μην μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες νερού που χρειάζονται.

 
Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ο πιο ζεστός από το 2000
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, στον μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού, στο παλιό αεροδρόμιο, έπεσε μόλις ένα χιλιοστό βροχής, μια ημέρα, όταν κατά μέσο όρο βρέχει επτά ημέρες και πέφτουν 60 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τον Οκτώβριο του 2001 δεν είχε βρέξει καθόλου. Επίσης, ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ο πιο ζεστός από το 2000, με μέση μέγιστη 27 βαθμούς, και ακολουθούν ο Οκτώβριος του 2012 και του 2019.

 
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ξηρασία σε πολλές περιοχές, για πάρα πολλές ημέρες
«Δεν λέει ο καιρός να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο, ένας ανοιξιάτικος καιρός θα επικρατήσει σήμερα, με μια πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στην Κρήτη» τόνισε ο κ. Μαρουσάκης. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει ξηρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, για πάρα πολλές ημέρες».

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο όγκος νερού πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν δίνει τη δυνατότητα στα εδάφη να απορροφήσουν τις ποσότητες νερού. Εκτονώνονται προς θάλασσες και ποτάμια, με αποτέλεσμα να μη βοηθάει καθόλου αυτό την κατάσταση.»
 
Έρχεται μίνι κακοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες
Ο κ. Μαρουσάκης έδωσε και τα προγνωστικά του στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες. Από αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία να κινηθεί πιο ανατολικά, θα απασχολήσει κυρίως τη βορειοδυτική Ελλάδα, θα δώσει κάποιες βροχές, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το υετικό κενό που έχει μείνει από τους προηγούμενους μήνες, τις προηγούμενες εβδομάδες.

 
Για τις επόμενες δύο ημέρες είπε:

Την Τετάρτη, αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει να επεκταθεί πιο ανατολικά, θα σημειωθούν βροχοπτώσεις σε πιο πολλές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.
Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι περισσότερο άστατος. Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα μας στα μέσα της εβδομάδας. Ο Νοέμβριος θα κάνει την είσοδό του με ένα πιο φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο, όμως αυτή η κακοκαιρία θα κρατήσει λίγο και ο υδράργυρος δεν θα επηρεαστεί πολύ, μιας και οι άνεμοι θα επιμείνουν από νότιες διευθύνσεις, στους 26 με 28 βαθμούς για αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Τρίτη θα κυλήσει με ανοιξιάτικο καιρό. Με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα και πολλές ώρες ηλιοφάνειας.

Για τις επόμενες δύο ημέρες είπε:

Την Τετάρτη πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου προβλέπεται ότι στα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, με νοτιάδες στη χώρα.
Την Πέμπτη θα βρέξει και αλλού. Το επόμενο σύστημα με βροχές αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα