Ο Elias σαρώνει τη χώρα - Συναγερμός στις ήδη πλημμυριμσένες περιοχές

Ο Elias σαρώνει τη χώρα - Συναγερμός στις ήδη πλημμυριμσένες περιοχές

Σφοδρά χτυπάει από το πρωί η κακοκαιρία Elias την κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Εύβοια
Στη βόρεια Εύβοια, στα καμμένα χωριά, το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα, στην Αγία Άννα ξεπέρασε το ένα μέτρο, στο Μαντούδι ήχησε ο ανατριχιαστικός ήχος του 112, στο Δερβένι εγκλωβίστηκαν άνθρωποι, ενώ οι εικόνες από τους δρόμους στις Ροβιές που έχουν γίνει ένας ορμητικός χείμαρρος και παρασύρουν τα πάντα, είναι ανατριχιαστικές.

Για ακόμη μία φορά οι περιοχές του νησιού που το 2021 είχαν γίνει «στάχτη» από τις καταστροφικές πυρκαγιές, βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Βροντές, αστραπές, κεραυνοί και η δυνατή βροχή συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας.

Κεντρικοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, ακόμη και βάρκες. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει. Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία έχει διακοπεί, όπως ατο τμήμα του δρόμου από το Προκόπι προς το Μαντούδι, το οποίο έχει κλείσει καθώς έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Λόγω κατολισθήσεων, κλειστός είναι και ο δρόμος στα Ήλια του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους απευθύνει ο δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, αφού τα πάντα έχουν πλημμυρίσει και το νερό στους δρόμους φτάνει ή και ξεπερνάει το ένα μέτρο.

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στην Εύβοια και στους δήμους Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων.

 
Χαλκίδα & Αττική
Λίγο νοτιότερα, στη Χαλκίδα, λίγο πριν τις 05:00 το πρωί ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από ισχυρούς κεραυνούς και ασταμάτητες αστραπές και βροντές, με τη νύχτα να γίνεται μέρα.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης η κακοκαιρία Elias χτυπά με σφοδρότητα και πολλές περιοχές της Αττικής. Στα Πατήσια, οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια. Πιο έντονο το φαινόμενο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου οι δρόμοι φούσκωσαν και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μετ’ εμποδίων.

Προβλήματα καταγράφονται και στους δρόμους που κατεβαίνουν την πλαγιά του Καλάμου.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, ένα φορτηγάκι έχει κολλήσει στις λάσπες, αφού ο δρόμος έχει πλημμυρίσει και τα φερτά υλικά στο σημείο είναι πολλά. Τελικά, όχημα της Πολιτικής Προστασίας απεγκλωβίζει το όχημα χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

 
Σύγχυση επικράτησε και με τα σχολεία,τα οποία τελικά παρέμειναν ανοιχτά στην Αττική, εκτός από δήμους στους οποίους υπάρχουν ζητήματα και η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε το σφράγισμά τους.

Η κακοκαιρία Elias έφερε καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε δρομολόγια τρένων. Όπως ενημέρωσε η Hellenic Train, τα δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο – Μεταμόρφωση.

Λαμία
Ακραία φαινόμενα και στη Λαμία. Η ένταση και η ποσότητα του νερού που έπεφτε από τις 05:30 τα ξημερώματα μέχρι και τις 07:00 δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο κέντρο της πόλης.

Εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης στην περιοχή, ο Γεροπόταμος φούσκωσε, με την στάθμη του νερού να ανεβαίνει σημαντικά και να μπαίνει κυριολεκτικά μέσα στον νερόμυλο που υπάρχει στο σημείο.

«Αγριεμένος» και ο Ξηριάς στην περιοχή των χωριών της Υπάτης.

Πάτρα
Έντονες βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες σημειώθηκαν και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα