Νέα κακοκαιρία – express με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και μποφόρ - Που χιονίζει

Νέα κακοκαιρία – express με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και  μποφόρ - Που χιονίζει

Σήμερα, Σάββατο, η κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών θα ρίξουν εκ νέου τη θερμοκρασία. Θα δημιουργήσουν, όμως, και ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, με επιδείνωση του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Βροχές προβλέπονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, οι οποίες το μεσημέρι θα επηρεάσουν τα νότια και την περιοχή του Αιγαίου. Πιο δυνατές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλώνονται όσο κινούμαστε νοτιότερα και όσο βαδίζουμε προς το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά όλης της χώρας και σε περιοχές στη Μακεδονία και στα νότια τμήματα στη Θεσσαλία σε χαμηλότερο υψόμετρο, περίπου από τα 400μ και πάνω, με πυκνές χιονοπτώσεις και στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Η κίνηση της κακοκαιρίας προς τα νοτιοανατολικά τις μεσημβρινές ώρες, θα αφήσει γρήγορα με βελτιωμένο καιρό τα δυτικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα σημειώσει νέα πτώση. Θα πλησιάσουν οι μέγιστες τιμές τους 7 έως 10 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοανατολικές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο αρχικά 5 με 6 μποφόρ, θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ και μόνο στα ανατολικά θα παραμείνουν νοτιοανατολικοί.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και από το απόγευμα πρόσκαιρες καταιγίδες. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού στα 500-600μ και πάνω, όμως στη δυτική βορειοδυτική Αττική, σε περιοχές στο όρος Πατέρα οι χιονοπτώσεις θα είναι σύντομες, αλλά πυκνές. Η θερμοκρασία από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ, θα ενισχυθούν όσο πλησιάζουν τα φαινόμενα στα 6-7 και τη νύχτα 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές βροχές μέσα στη πόλη και χιονοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι στη Χαλκιδική. Η θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι βόρειοι 4-6 τοπικά και 7 μποφόρ.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι γρήγορο. Έτσι την Κυριακή η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης, θα διατηρήσει τις βροχές και τις καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Μέχρι το βράδυ θα έχουν εξασθενήσει.

Αίθριος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα, με τη θερμοκρασία στους 9 έως 13 βαθμούς το μεσημέρι στην ηπειρωτική χώρα και μέχρι 16 βαθμούς στο Αιγαίο. Όπου οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί στα 7 με 8 μποφόρ το πρωί, αλλά θα υποχωρήσουν από βορρά προς νότο, όσο απομακρύνεται το χαμηλό. Και τέλος, την Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά προβλέπονται βροχές.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ, θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε άνοδο. Το θερμόμετρο θα φτάσει κατά μέσο όρο τους 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Για τη νέα κακοκαιρία επιπλέον, σύμφωνα με το meteo, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη:

Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξης του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται μέχρι στιγμής προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε στη Φλώρινα με το θερμόμετρο να δείχνει -1 βαθμούς Κελσίου. ‘Ιδια θερμοκρασία στην Καστοριά και την Κοζάνη όπου νωρίς το πρωί του Σαββάτου σημειώνονταν ασθενής χιονόπτωση.

Χιονίζει επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Χαλκιδικής, καθώς και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στο Καϊμάκτσαλάν όπου και καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία με -10,1 βαθμούς Κελσίου, στη Βασιλίτσα με -8,1, το Σέλι με -5,6 βαθμούς, ενώ χιόνια πέφτουν στα Τρία – Πέντε Πηγάδια και το Ελατοχώρι.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη το θερμόμετρο έδειξε νωρίς το πρωί 2 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες, 3 στην Καβάλα και 7 στη Θεσσαλονίκη.

Χιόνια στα ορεινά της Αχαΐας – Με αλυσίδες προς Καλάβρυτα 
Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται από το πρωί του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, σημαίνοντας συναγερμό σε Πολιτική Προστασία και Αστυνομία για να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν οδηγοί. Τα πρώτα προβλήματα με ακινητοποιημένα οχήματα άρχισαν στην περιοχή της Κερνίτσας.

 Πληροφορίες του tempo24 αναφέρουν ότι περιπολικά της ΕΛΑΣ σπεύδουν προς την περιοχή της δρόμου της Πούντας – Καλαβρύτων, όπου έχει δοθεί εντολή να απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων και όσα ΙΧ κινούνται στην περιοχή θα πρέπει να γίνει χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για να συνεχίσουν την πορεία τους οι οδηγοί. Αλυσίδες επίσης πρέπει να έχουν και τα τουριστικά λεωφορεία που θα κινηθούν προς τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο.

Στα «λευκά» και τα ορεινά των Τρικάλων
Χιονίζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου στα ορεινά των Τρικάλων, ενώ στον κάμπο παραμένουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χιονόπτωση, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, είναι ιδιαίτερα έντονη από την Ελάτη και πάνω.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί καθώς επιχειρούν ήδη τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή απ’ όσους κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω και της ολισθηρότητας που παρατηρείται. 

Δομοκός, Καρπενήσι και Λαμία επίσης με χιόνια
Πιο νωρίς απ΄ ότι αναμενόταν έκανε την επίσκεψή του ο χιονιάς στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να χιονίζει έντονα σε αρκετά χωριά του Δήμου Λαμίεων και της δυτικής Φθιώτιδας. Έχει χιονίσει σε Οίτη, Παύλιανη, Καστανιά, Λυχνό, Μεσοχώρι, Περιστρέρι, Πύργο, Καλαμάκι, Δίβρη. 

Στα πιο ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων το φρέσκο χιόνι έφτασε τους 20 πόντους, ενώ ο χιονιάς άρχισε να κατεβαίνει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, αφού από νωρίς το πρωί άρχισε να χιονίζει και στην Υπάτη.

 Έντονη χιονόπτωση – όπως αναφέρει το lamiareport.gr – έχουμε και το δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, από τον Τυμφρηστό και πάνω και καλό θα είναι οι οδηγοί να έχουν μαζί του αλυσίδες. Χωρίς προβλήματα και ο δρόμος προς Μπράλο, όπου μέχρι τώρα ρίχνει χιονόνερο και έχει περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης.

 Χιονίζει επίσης και το δρόμο προς Δομοκό, από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια προβλήματα στοπ οδόστρωμα, αφού τα συνεργεία της Π.Ε. Φθιώτιδας έριξαν αλάτι και ο δρόμος παραμένει καθαρός.

Με πληροφορίες από megatv και newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα