Καμίνι η χώρα: Που αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες - Αυξημένος ο δείκτης UV

Σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σήμερα. Οι υψηλότερες τιμές της (36-39 βαθμοί), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένονται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο), ενώ τοπικά στη Νότια Κρήτη και στη Ρόδο το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Κεντρική Μακεδονία αναμένονται στους 33 έως 35

βαθμούς.

Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν πολλούς στις παραλίες, το ΕΑΑ-meteo υπενθυμίζει ότι όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επειδή ο δείκτης επικινδυνότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) θα είναι ασυνήθιστα υψηλός για την εποχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η συγκέντρωση του όζοντος -που λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία- πάνω από τη χώρα μας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι τιμές του δείκτη UV που αναμένονται σήμερα το μεσημέρι στη Νότια Ελλάδα, θα είναι ίσες με αυτές που παρατηρούνται συνήθως τον Ιούλιο, οπότε καταγράφονται οι μέγιστες τιμές του έτους. Συνεπώς όσοι εξορμήσουν στις παραλίες, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα αντηλιακά τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και το καλοκαίρι και να μην εκτεθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο. Προτείνεται η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15, καθώς επίσης καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων. Ακόμη πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση των μικρών παιδιών στον ήλιο, ιδίως μεταξύ των ωρών 11π.μ. - 3 μ.μ..

Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα πέντε μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στη μείωση της ορατότητας.

H Πρόγνωση από την ΕΜΥ

Θερμοκρασίες...Αφρικής έχουμε σήμερα σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Θερμοκρασία, σε αρκετές περιοχές θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, ενώ αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 35 και τοπικά στη Μακεδονία έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη και στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια.

Άνεμοι: Στα βόρεια αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πώς θα προστατευτούμε από τον καύσωνα

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, μπάνιο με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών ( νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού).

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστο συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων.

Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού

Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα