Σαββατοκύριακο με καύσωνα και αφρικανική σκόνη - Πού θα χτυπήσει 40άρια

Ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών σημειώνει η θερμοκρασία με τους μετεωρολόγους να παρατηρούν ότι, αν οι προβλέψεις για 40-41 βαθμούς Κελσίου, τοπικά, επαληθευτούν, η θερμοκρασία στη χώρα θα ξεπεράσει κατά πολύ την υψηλότερη καταγεγραμμένη για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου που ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 του μηνός του 2003.

Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αραιές νεφώσεις θα υπάρξουν κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Σπάρτη και Κωπαΐδα "έπιασαν" θερμοκρασίες ρεκόρ

Η μέγιστη θερμοκρασία χθες καταγράφηκε στη Σπάρτη όπου έφτασε τους 40,7 βαθμούς, στην Κωπαΐδα με 40,6 βαθμούς, ενώ πολύ κοντά στους 40 βαθμούς έφτασαν και στη Λιβαδειά έγγιξε τους 39,9 και τα Φαλάσαρνα Χανίων τους 39,8 βαθμούς Κελσίου.

Το παγκόσμιο φαινόμενο

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου 2020, όπως αναφέρει το meteo στην πρόγνωσή του για τον καιρό.

Σε βίντεο που δημοσιεύει, το meteo παρουσιάζει την πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων έως τη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες. Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα 18 Μαΐου, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Σταδιακή πτώση αναμένεται από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη.

Κορονοϊός και καύσωνας: Οδηγίες προστασίας από τον ΠΟΥ

ΕΜΥ: Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο και την Κυριακή

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-05-2020

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 35 και τοπικά στη Μακεδονία έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη και στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια. Ανεμοι: Στα βόρεια αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 

Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά ασθενείς και βαθμιαία στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει τους 35 με 37 και στα κεντρικά και νότια τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες για την λήψη μέτρων προφύλαξης από τον καύσωνα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα