Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ψυχρή εισβολή από το απόγευμα της Κυριακής - Έκτακτα μέτρα

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ψυχρή εισβολή από το απόγευμα της Κυριακής - Έκτακτα μέτρα

Ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Κυριακής 5/1 προκαλώντας νέα μεταβολή του καιρού. Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, τις βροχές στα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας και τις χιονοπτώσεις, που με τα έως σήμερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν ακόμη και σε περιοχές με  χαμηλά υψόμετρα των κεντρικών και νότιων ηπειρωτικών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε της πορεία των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη έως την Τρίτη 7/1. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Το Σάββατο 4/1 θα δοθούν περισσότερα στοιχεία για τις περιοχές στις οποίες αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Λίγα λόγια για τον Ηφαιστίωνα: Ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.), γιος του Αμύντορα, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά. Διακρίθηκε κατά την στρατιωτική υπηρεσία του, καθώς ήταν μέλος των σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθίδρυση νέων οικισμών. Βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Αριστοτέλη και Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε υποστηρικτής της προσπάθειας του Αλεξάνδρου στο να αναμείξει τους Ελληνικούς με τους Περσικούς τρόπους. Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.  (πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).

Ο Καλλιάνος προειδοποιεί 

Νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τη «Ζηνοβία» αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα την Κυριακή. Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου:

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Είμαστε εν αναμονή μιας αξιόλογης ψυχρής εισβολής η οποία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τη «Ζηνοβία». Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, οι άνεμοι (βοριάδες) σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν έως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εκδηλώνονται και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική περαιτέρω πτώση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ - ΜΕΣΗΜΕΡΙ : ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

Στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας θα επηρεαστούν πολύ τοπικά από τοπικές χιονοπτώσεις κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (κυρίως δυτική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη) ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θα είναι όμως πρόσκαιρο το πέρασμα του χιονιά από εκεί. Στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο τοπικά. Στη Θράκη ίσως επιμείνουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και τη Δευτέρα.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Από το απόγευμα - βράδυ της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα γεωγραφικά και θα επηρεάζουν τα εξής διαμερίσματα :

(α) Νοτιοανατολική Θεσσαλία (κυρίως Πήλιο)

(β) Ανατολική Στερεά (και Αττική)

(γ) Εύβοια και Σποράδες

(δ) Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος

(ε) Κυκλάδες (χιόνια σχετικά χαμηλά στα βόρεια τμήματα τους)

(στ) Κρήτη (χιόνια σε ορεινά και τοπικά σε ημιορεινά της δυτικής Κρήτης)

ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ - ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές που σας προανέφερα, τα χιόνια θα απασχολήσουν εννοείται τα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε αρκετές περιοχές ακόμη και χαμηλότερα υψόμετρα.

Για παράδειγμα, μετά το βράδυ της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας - Τρίτης πρωί, οι χιονοπτώσεις στην Αθηνών - Λαμίας θα φτάσουν μέχρι τα 100-150 μέτρα υψόμετρο. Αντίστοιχα στην Κορίνθου - Τριπόλεως θα φτάσουν έως και τα 250-300 μέτρα. Οπότε μπορεί να καταστεί σαφές και το υψόμετρο των χιονοπτώσεων σε διάφορους νομούς που βρίσκονται κοντά στις Εθνικές Οδούς.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαιτέρως τη Δευτέρα και την Τρίτη (μέχρι το πρωί - μεσημέρι), οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τμήματα του νομού από το υψόμετρο των 250-300 μέτρων και υψηλότερα. Με πιθανές εξάρσεις που μπορεί να έχουμε, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν και χαμηλότερα και επηρεάσουν και το κέντρο της πόλης.

Με λίγα λόγια, νομίζω ότι θα χιονίσει από τα βόρεια προάστια και βορειότερα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα χιονίσει στο κέντρο. Δίνω μια πιθανότητα γύρω στο 45-50% για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκτιμώ ότι έχει σχεδόν "κλειδώσει" η χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά) στα βόρεια, δυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ενδεχομένως να υπάρξουν και μικροαλλαγές στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. Αφήνω λοιπόν την πρόγνωση σε αυτό το σημείο ως έχει και από τη μεριά μας ας αφήσουμε τον καιρό να πει την τελευταία κουβέντα και να μας φέρει εκπλήξεις, είτε θετικές είτε και αρνητικές για τους χιονόφιλους.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε πρώτα να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε για τις 3 ακόλουθες κατηγορίες :

(α) Οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους

(β) Άστεγοι

(γ) Αδέσποτα ζώα

Καλή συνέχεια, φίλοι μου !

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο

Νεφώσεις στο Αιγαίο και σταδιακά από το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020.Τοπικές βροχές στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Η μέγιστη θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 και στα Δωδεκάνησα τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αναμένονται στο Αιγαίο ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως σταδιακά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια που έως το βράδυ θα επεκταθούν και στα κεντρικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθεί παγετός ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -4 έως 13, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 13, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 14 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 13.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ προς το βράδυ. Στο υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού 2 έως 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς.

 Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών ενόψει του τριημέρου των Θεοφανείων και της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδος από την Κυριακή, ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ.

Για τους λόγους αυτούς, από την Παρασκευή ανακοινώνονται τα ακόλουθα από την ΕΛΑΣ:

-Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα.

-Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.

-Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.

-Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

-Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τους πολίτες ζητείται σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής εν όψει της επερχομένης κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, η οποία σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης με επιστολή του, καλεί τους 66 δημάρχους της Αττικής να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά εφόσον χρειαστεί.

Δηλαδή, να είναι σε ετοιμότητα μηχανήματα και προσωπικό για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους. Να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, να λειτουργούν θερμαινόμενους χώρους και να έχουν σε ετοιμότητα τα τμήματα πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικές ομάδες ώστε να συνδράμουν εάν χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια «εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων».

Επίσης, σημειώνεται ότι στην αρμοδιότητά της Περιφέρειας ανήκει η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης και Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το ύψος της Μάνδρας. Τα ανωτέρω τμήματα των Εθνικών Οδών, ανήκουν στις εταιρείες - κοινοπραξίες όπως και ο αποχιονισμός τους.

Αναφορικά με το δημοτικό οδικό δίκτυο, σχετική αρμοδιότητα ενεργειών αποχιονισμού έχει ο οικείος Δήμος ο οποίος οφείλει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα (με προμήθεια άλατος, συντήρηση ίδιων μέσων αποχιονισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων).

 

ΠΗΓΗ: ΕΜΥ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα