Κακοκαιρία Ετεοκλής: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, χιόνια και προβλήματα

Κακοκαιρία Ετεοκλής: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, χιόνια και προβλήματα

Αντιμέτωπη με την κακοκαιρία «Ετεοκλής» βρίσκεται ήδη η Αττική, με τον ουρανό να έχει σκοτεινιάσει και να εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές βροχές -εικόνα αντίστοιχη με αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ο «Ετεοκλής» έφερε και ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας προβλήματα στις διατάραξε και τις οδικές συγκοινωνίες.  ενώ παράλληλα διατάραξε και τις οδικές συγκοινωνίες. 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου είχαν καταγραφεί σε Θεοδώριανα 'Αρτας (81 χιλιοστά), Αλαγονία Μεσσηνίας (63) και Πάπιγκο Ιωαννίνων (55), ενώ οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε Παξιμάδα Καρύστου (127 χιλιόμετρα την ώρα), Καρδαμύλη Μεσσηνίας (90) και Διόνυσος Αττικής (89).

Οι βροχές και οι καταιγίδες στην Αττική αναμένεται να διαρκέσουν ως το μεσημέρι και παρότι ορισμένες θα είναι μικρής διάρκειας, υπάρχει πιθανότητα να είναι κατά τόπους ισχυρές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Οι βροχές από το πρωί θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως το πρωί στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των δυτικών και βορειοδυτικών ηπειρωτικών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 14, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 7 έως 15, στα νότια ηπειρωτικά από 9 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 14, στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 16 (στα Δωδεκάνησα έως 18) και στην Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 7 έως 9 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 10 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα και από δυτικά προς ανατολικά θα στραφούν σε δυτικούς 5 έως 7 και κατά τόπους έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις έως το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και στα ανοικτά του Θερμαϊκού έως 8 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια 

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει και έντονα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς οι άνεμοι φτάνουν κατά τόπους ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Από το πρωί του Σαββάτου, από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ για Αργοσαρωνικό φεύγουν μόνο τα συμβατικά πλοία.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Απαγορευτικό υπάρχει και από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Καλό είναι οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία.

Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο 

Προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στο βόρειο τμήμα της χώρας έχει προκαλέσει η επέλαση του «Ετεοκλή» ενώ πολλοί είναι οι δρόμοι όπου κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο Νομό Ημαθίας διακοπή της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ στην επαρχιακή οδό Κορυφής - Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο του οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος και στα τμήματα Βέροιας - Λαζοχωρίου και Βέροιας - Ταγαροχωρίου λόγω ανόδου των υδάτων του Τριποτάμου.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πολυγύρου - Ιερισσού στο Πλατανόρεμα λόγω καθίζησης οδοστρώματος.

Στο Νομό Χαλκιδικής διακοπή κυκλοφορίας είναι επίσης σε ισχύ στον οικισμό Γαλήνη, στην Καλλικράτεια λόγω καθίζησης της χωμάτινης οδού, από το 8,1ο χλμ έως το 11,7ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρβάρας - Ολυμπιάδας λόγω πτώσης πετρωμάτων και στο 1ο χλμ Ορμύλιας - Βραστάμων λόγω υπερχείλισης του ρέματος και στο 1ο χλμ δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου λόγω υπερχείλισης ρέματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Εντωμεταξύ, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας

Στο Νομό Ημαθίας με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από το το 9 χλμ – μέχρι το 26ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Τρία Πέντε Πηγάδια από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο Νομό Πέλλας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Κερασιάς/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα