Ο Τηλέμαχος έρχεται με άγριες διαθέσεις και φέρνει χιόνι και στην Αθήνα. Που θα το στρώσει

Ο Τηλέμαχος έρχεται με άγριες διαθέσεις και φέρνει χιόνι και στην Αθήνα. Που  θα το στρώσει

Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», το οποίο θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας σήμερα Δευτέρα, προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες, σύμφωνα με τη meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη: από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, που όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα - τόσο τη Δευτέρα, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Την Τρίτη τις πρωινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) της ΕΜΥ, με κυρία χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους θυελλώδεις βόρειους άνεμους στα πελάγη.

Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου για όσους ταξιδεύουν από ή προς Αθήνα

Το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ:

Πολύ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το βράδυ της Δευτέρας στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής κυρίως ανατολικής και βόρειας), καθώς και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), οι οποίες την Τρίτη αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, επισημαίνεται ότι την Τέταρτη (09-01-2019) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς και θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς άνεμους στα πελάγη.

Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις οι οποίες στη Χαλκιδική θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -9 (μείον 06) έως 01 βαθμό Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα υπόλοιοα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν..

Άνεμοι:Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 8 βαθμούς Κέλσιου στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια κυρίως θάλασσα – παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια τιθς Σποράδες, και βαθμιαία στην ανατολική στερεά και σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου (ενδικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -6 (μείον 4) έως 8 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές, βροχές η χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κυρίως από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 9 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 9 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως το απόγευμα. Από το βράδυ οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια θα πυκνώσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -2 (μείον 01) έως 6 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Από αργα το βράδυ βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -4 (μείον 3) έως 0 βαθμούς Κέλσιου

Ο καιρός την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται στα δυτικά και στα βόρεια ηπειρωτικά, λίγες νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα στο Ιόνιο κι από το βράδυ στα υπόλοιπα τμήματα θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα και από τα βόρεια θα σταματήσουν, από το μεσημέρι θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. 

Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 μποφόρ, πιθανώς το

πρωί τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ ισχυρός παγετός θα σχηματιστεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους ο παγετός θα είναι ολικός.

Ποια σχολεία θα μείνουν την Τρίτη κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό

Για επιλεκτική και σύντομη κακοκαιρία κάνει λόγο μιλώντας στο Newsit.gr ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγετός μένει στις περιοχές όπου έχει ήδη χιονίσει, ενώ η νέα κακοκαιρία φέρνει “φρέσκα” χιόνια από το μεσημέρι και μετά. Οι χιονοπτώσεις, τοπικά, θα είναι πυκνές και σε υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω.

Τι θα γίνει στην Αττική, που θα το στρώσει:

Στο Λεκανοπέδιο θα αρχίσει να βρέχει στην αρχή, μετά θα ρίξει χιονόνερο και από τα μεσάνυχτα και μετά και, κυρίως, τα ξημερώματα της Τρίτης θα αρχίσουν να πέφτουν και νιφάδες, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Στα βόρεια προάστια θα το στρώσει. Στο κέντρο θα υπάρχουν στρωσίματα, αλλά σε επιλεκτικές επιφάνειες και όσο πηγαίνουμε προς τη θάλασσα θα είναι λιγότερο το χιόνι. “Άσπρη μέρα” θα είναι η Τρίτη για το κέντρο της Αθήνας.

Η πρόγνωση για Τρίτη και Τετάρτη:

Αυτά, μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι. Από εκεί και πέρα τα φαινόμενα θα σταματήσουν, θα είναι ένα γρήγορο πέρασμα.

Την Τετάρτη φτιάχνει ο καιρός, πρόσκαιρα, αλλά από την Τετάρτη το μεσημέρι ή το απόγευμα και μετά, τις επόμενες ημέρες, έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια στα βουνά, άνοδος της θερμοκρασίας με νοτιάδες. Με αυτά τα φαινόμενα θα πάμε, σχεδόν, έως το τέλος της εβδομάδας”.

 

Που θα χιονίσει σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα