Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα χαρτονομίσματα του ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει νέα σειρά με έντονα πολιτισμικά και φυσικά στοιχεία. Ανάμεσά τους και η Μαρία Κάλλας, που θα κοσμεί το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.
Η λέξη «ευρώ» θα εμφανίζεται και στα ελληνικά, ενώ η θεματολογία θα εστιάζει σε προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και σε τοπία-σύμβολα της ηπείρου. Ο Μπετόβεν, η Μαρί Κιουρί, ο Θερβάντες, ο ντα Βίντσι και η Ζούτνερ θα εμφανιστούν στα μεγαλύτερης αξίας χαρτονομίσματα.
Παράλληλα, συνεχίζεται η σιωπηλή απόσυρση των 500 ευρώ, τα οποία όμως ισχύουν ακόμα στις συναλλαγές. Μέχρι το 2026 αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις, ώστε να ξεκινήσει η εκτύπωση. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιδιώκει να προλάβει να βάλει την υπογραφή της πριν τη λήξη της θητείας της το 2027.
Στόχος της ΕΚΤ: μοντέρνος σχεδιασμός, ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και –μαζί με το ψηφιακό ευρώ που έρχεται– ένα νέο πρόσωπο στο κοινό μας νόμισμα.
Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά, ποιοι δικαιούνται και πώς θα γίνει η πληρωμή χωρίς αίτηση