Ενοίκια: Η απλησίαστη περιοχή της Αττικής - Οι νέες τιμές το 2024

Ενοίκια: Η απλησίαστη περιοχή της Αττικής - Οι νέες τιμές το 2024

Χωρίς φρένο τρέχουν τα ενοίκια στην Αθήνα καθιστώντας την εύρεση κατοικίας όλο και πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, οι τιμές για ενοικίαση κατοικίας σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες ακόμα και για λίγα τετραγωνικά.

Για παράδειγμα, για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών μέτρων στο Παγκράτι το 2023, η μέση τιμή ζήτησης ήταν στα 600 ευρώ, ωστόσο το 2024, καταγράφηκε αύξηση 55 ευρώ, φτάνοντας τα 655.

Στους Αμπελόκηπους, αντίστοιχα, το 2023 η μέση τιμή για ένα ακίνητο άγγιζε τα 554 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται στα 582, καταγράφοντας αύξηση των 28 ευρώ.

Ακολούθως, στην Κυψέλη η τιμή πέρυσι έφτανε τα 437 ευρώ, και μέσα στο 2024 παρατηρήθηκαν αυξήσεις της τάξης των 6,75 ευρώ για ακίνητο 55 τετραγωνικών μέτρων, αγγίζοντας έτσι τη συνολική τιμή των 444 ευρώ.

Σε αυτό παίζει ρόλο και η κατασκευή του μετρό στην περιοχή, το οποίο όσο πιο κοντά φτάνει η ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται οι τιμές να αυξηθούν κατακόρυφα.

Το ίδιο ισχύει και για τα Εξάρχεια, ενώ τα νότια προάστια είναι απλησίαστα.

Την αύξηση των ενοικίων, μπορεί να παρατηρήσει κάποιος, ρίχνοντας μια ματιά στη δημοφιλή πλατφόρμα ακινήτων Spitogatos, που δείχνει ότι οι τιμές κατοικιών για ενοικίαση στην Αθήνα αυξήθηκαν εκ νέου το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των τελευταίων διαθέσεων στοιχείων της Eurostat, ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα το 2021 δαπανούσε πάνω από το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματος (34,2%) για να καλύψει το κόστος στέγασης.

Οι δαπάνες, εκτός από το ενοίκιο, αφορούν επίσης στα κοινόχρηστα, τη θέρμανση, την ύδρευση και άλλα πάγια έξοδα. Επίσης, σε περίπτωση που το σπίτι είναι στην ιδιοκτησία του πολίτη, τότε υπολογίζεται και τυχόν επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα