Συντάξεις: Αυξήσεις σε 150.000 ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις σε 150.000 ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ

Νέες αυξήσεις αναμένεται να καταβάλει έως το φθινόπωρο ο ΕΦΚΑ σε 150.000 συντάξεις.

Οι αυξήσεις αυτές προέρχονται από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που λόγω έλλειψης λογισμικού και στοιχείων από τον ΕΦΚΑ δεν είχαν υπολογιστεί με βάση τον «νόμο Βρούτση» και τον υπολογισμό των προσαυξημένων για τους πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση. Επίσης επισημαίνεται πως οι πληρωμές αυτές αφορούν στις νέες επανυπολογισμένες συντάξεις.

Οι συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Όσο για την προσαύξηση των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης επισημαίνεται πως ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά σε όσους  συνταξιοδοτήθηκαν  μετά τις 13 Μαΐου 2016, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι 7 χρόνια, με αποτέλεσμα ο Φορέας να πληρώνει αναδρομικά έως και 30.000 ευρώ.

Αυτό αφορά 15.000 δικαιούχους από τους οποίους σχεδόν οι 3.000 έχουν πάρει τις προσαυξήσεις και αναμένονται τα αναδρομικά τους. Πρόκειται για προσαυξήσεις σε  ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, πήραν την πρώτη σύνταξη και εκκρεμεί ο συνυπολογισμός των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβάλει.

Οι αντιδράσεις

Το ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της διοίκησης του ΕΦΚΑ επέλεξαν να ξεμπλοκαριστούν πρώτα οι συντάξεις των ασφαλισμένων που δεν είχαν εισόδημα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «παράλληλες συντάξεις» να μείνουν πίσω και να  αντιδράσουν οι “παλαιοί”  συνταξιούχοι που κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους είχαν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης.

Ήδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπέβαλε πρόσφατα συμπληρωματικό υπόμνημα προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Όπως τονίζεται  σε αυτό, μπορεί η  διοίκηση του ΕΦΚΑ  να  έχει δεσμευθεί στον εισαγγελέα ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν εντοπιστεί στον επανυπολογισμό των ήδη εκδοθεισών συντάξεων (με την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου) από 1/1/2019,  ωστόσο δεν προέβη σε  καμία ενέργεια. Το πρόβλημα αφορά όλους τους ασφαλισμένους που έλαβαν σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι αυτοί που κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους είχαν παράλληλη ασφάλιση, δικαιούνται σύμφωνα με τον ΕΝΔΙΣΥ προσαύξηση επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει και αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019.

Οι εκκρεμότητες 

Ωστόσο εκκρεμότητα αναμένεται να υπάρξει με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ διότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία και θα πρέπει να επανυπολογιστούν με στατιστικό τρόπο, κάτι που απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω.

πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα