Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα του Taxisnet. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα του Taxisnet. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Το άνοιγμα της πλατφόρμας του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

«Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε δε, ότι «σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά που τρέχαμε το καλοκαίρι να πούμε στους λογιστές να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για την προκαταβολή φόρου, φέτος έχουν ήδη νομοθετηθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και η πρόβλεψη για τα τεκμήρια και θα είναι αυτοματοποιημένα στην συμπλήρωση της δήλωσης».

Σημείωσε παράλληλα σχετικά με τις απαλλαγές για κρατικές αποζημιώσεις λόγω του lockdown και τον συν-υπολογισμό τους στις δηλώσεις, πως «όποιες διευκρινίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν δοθεί ήδη από τις 20 Απριλίου». Ενώ, έχουν ήδη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τις φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια λόγω της πανδημίας και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «την Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από την ΑΑΔΕ, για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου. Πρόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο τον Ιούνιο. Θα δούμε πως λειτούργησε η αγορά τον Μάιο και θα λάβουμε τις αποφάσεις».

Σχετικά με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Απρίλιο, ο υπουργός είπε ότι «46.096 πολίτες έλαβαν ήδη συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 75.000 αιτήσεις και αύριο προγραμματίζεται ακόμη μια καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης ότι «αύριο ή τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των πάγιων δαπανών τους. Το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση υπολογίζεται έως τις 17 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει γίνει η φορολογική δήλωση αυτών των πολιτών, ώστε από τον Ιούλιο να γίνουν οι συμψηφισμοί με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους».

Επίσης, σε ότι αφορά τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας, ο υπουργός σημείωσε ότι «για τον τουρισμό θα επεκταθούν και το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το καθένα στη χρονική διάρκεια που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, δήλωσε ότι «προσδοκούμε από το καλοκαίρι του 2022 να μην είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», προσθέτοντας πως «επί ημερών της σημερινής διακυβέρνησης έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς επτά αξιολογήσεις».

Τι να προσέξουμε φέτος στη φορολογική μας δήλωση

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία καθώς έχουν αλλαγές.

Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δε θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις. Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Τέλος, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, όσοι εντάσσονται στους πληγέντες του κορωνοϊού δε χρειάζεται να συγκεντρώσουν το 30%, αλλά το 20%, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις και στα σχετικά πέναλτι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα