Μείωση φόρων,ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά - Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης

Μείωση φόρων,ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά - Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης

Το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, άμεση καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους, παροχή ρευστότητας στην αγορά και μέτρα ενίσχυσης όσων πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία αναμένεται να ξεδιπλώσει σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν εφεδρείες για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να γεφυρώσει την υπάρχουσα κατάσταση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε κοινωνία και οικονομία με την επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα και την ανάπτυξη. Το πακέτο που θα ανακοινωθεί αναμένεται να είναι στοχευμένο, δίνοντας έμφαση στη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αλλά και νοικοκυριών, χωρίς όμως να ξεπερνά τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητστοτάκης θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Θα αφορούν το 2020 και το 2021 με τις τελευταίας πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει:

1. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο  που θα δώσει φορολογική ανάσα στους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα οι οποίοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να  αποκαλύψει το «ψαλίδι» που θα μπει στην εισφορά αλληλεγγύης το 2021 αλλά και το χρόνο ενεργοποίησης του μέτρου εάν δηλαδή θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους ή στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 όταν θα έχει περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει γενναία μείωση της εισφοράς.

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

3. Άμεση και σε μία δόση καταβολή των αναδρομικών του ΣτΕ ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1.000.0000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

4. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2021.

Το πακέτο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να συμπληρωθεί με ανακοινώσεις για στήριξη της ρευστότητας στην οικονομία.

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα