Μάχη της Ελλάδας στη Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής υψηλής σπουδαιότητας, αλλά χαμηλών προσδοκιών: Σήμερα και αύριο οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση τους μετά την πανδημία του κορονοϊού καλούνται να λάβουν επιτέλους αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πάντως έχει προβλέψει δημοσίως ότι δε θα υπάρξει ούτε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνία. Και αυτή τη φορά δεν είναι το Βερολίνο που επιβάλλει σκληρή γραμμή, καθώς άλλωστε η πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ βασίζεται στην πρωτοβουλία Μέρκελ- Μακρόν.

Σε ρόλο νέου... Σόιμπλε εμφανίζεται ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ηγείται της ομάδας των «σκληρών» κρατών- μελών, που περιλαμβάνει επίσης την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι «σκληροί» διαφωνούν με το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητούν να αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων- δανείων και να τεθούν όροι, αλλά και να γίνει πιο μακροπρόθεσμο το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του νότου δε δέχεται να γίνει στην πρόταση της Κομισιόν καμία αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μνημονιακού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται συνεπώς σήμερα και αύριο να θέσει τρεις όρους:

Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και

Τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά και να πει στους Ευρωπαίους ηγέτες για άλλη μία φορά πως δεν πρέπει η Σύνοδος αυτή να τελειώσει χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής. Θα επικαλεστεί δε το γεγονός ότι οι αγορές έχουν ήδη υποδεχθεί πολύ θετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιμένουν την εφαρμογή της.

Όμως η Μέρκελ προφανώς δεν μιλά στον αέρα και στην πραγματικότητα το Βερολίνο ελπίζει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, όχι όμως σήμερα και αύριο αλλά σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός του Ιουλίου.

Όσο όμως η ΕΕ κινείται με τους γνωστούς ρυθμούς... χελώνας και καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια, ο χρόνος και ο κορονοϊός πιέζουν τις οικονομίες των κρατών- μελών, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας.

Ήδη η καθυστέρηση σημαίνει πως δύσκολα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκταμιεύσεις και εντός του έτους όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.

Στη Σύνοδο Κορυφής όμως διακυβεύεται και ένα ακόμη σημαντικό για την Ελλάδα ζήτημα: Στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 να μη μειωθούν τα κονδύλια για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Ελλάδα έχει ζητήσει και έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να ετοιμαστεί κατάλογος με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, οικονομικές και διπλωματικές, οι οποίες θα εφαρμοστούν εάν απειλήσει η Άγκυρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και της Κύπρου. Μάλιστα θα συνδέσει πλέον και τα κονδύλια που λαμβάνει η Τουρκία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με τη στάση της.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα