Οι παράγοντες που θα κρίνουν το βάθος της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας

Οι εξελίξεις στον τουρισμό, τις κατασκευές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση θα κρίνουν βάθος της ύφεσης για το 2020 με χρονικό ορόσημο το Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το αποτύπωμα που αφήνει η πανδημία στην οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο (-1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και -0,9% σε ετήσια βάση) δεν ήταν «καταστροφικά και ακραία» το άγχος για τη δυναμική του πλήγματος στο παραγωγικό ιστό και τη κατανάλωση παραμένει στο κόκκινο.

Αρμόδια στελέχη τα οποία δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα εκτιμούν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω του lockdown το χτύπημα στο ΑΕΠ θα είναι ισχυρό και η ύφεση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 15%.  Η εικόνα εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο με τους αρνητικούς ρυθμούς του ΑΕΠ να επιβραδύνονται αισθητά όσο η οικονομία επιστρέφει στην νέα κανονικότητα.

Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 8% για ολόκληρο το έτος με τις προβλέψεις να στηρίζονται στις ακόλουθες υποθέσεις:

1. Ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δεχθεί ισχυρό χτύπημα αλλά δεν θα υποστεί συντριβή και θα «κρατήσει» μέρος της περυσινής κίνησης αναπληρώνοντας τουλάχιστον το ένα τρίτο των εσόδων του 2019 που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ. Οι  προβλέψεις κάνουν λόγο για άφιξη 9 εκατομμυρίων τουριστών σε σύνολο περίπου 31 εκατομμυρίων το 2019. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο ποσοτικό καθώς τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την τουριστική δαπάνη δείχνουν ότι τη «μερίδα του λέοντος» στα συνολικά έσοδα της χώρας έχουν η Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία που υπερκαλύπτουν τη συνεισφορά δεκάδων άλλων κρατών. Προς το παρόν το τοπίο είναι θολό και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί το τουριστικό ρεύμα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Ο τουρισμός μπορεί να δώσει «φιλί ζωής» και στο κλάδο της εστίασης όπου τα μηνύματα είναι ανησυχητικά καθώς μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού με τον τζίρο στο πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 70%.

2. Μερική αναθέρμανση της οικοδομής η οποία «πάγωμα» με το ξέσπασμα της πανδημίας. Η οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ.

3. Κινητικότητα στο τομέα των επενδύσεων με προώθηση και υλοποίηση ιδιωτικών project και κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Όμως ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

4. Εισροή πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία που θα ενισχύσουν τη χρηματοδοτική δύναμη του δημοσίου για λήψη αντίμετρων στο κοροναιό και την παροχή ρευστότητας στην αγορά με διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα και των δημοσιονομικών αντοχών Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση και το ύψος των πόρων από τα πακέτα της Κομισιόν ενώ η διόγκωση των δαπανών και η τρύπα στα έσοδα προκαλούν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υπονομεύοντας τη «δύναμη πυρός» για μέτρα στήριξης

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι κομβικοί για τη πορεία της οικονομίας και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης οι οποίες θα αποφασιστούν το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν από το ΑΕΠ 776 εκατ. ευρώ καθώς διαμορφώθηκε στα 47,731 δις. ευρώ από 48,515 δις ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της βουτιάς που σημείωσαν οι επενδύσεις κατά 475 εκατ. ευρώ και της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 289 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου η ύφεση 1,6% είναι η μεγαλύτερη από το 2013 οπότε είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα