Μείωση ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν ενοίκια λόγω κορονοϊού

Μείωση ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν ενοίκια λόγω κορονοϊού

Μείωση του ΕΝΦΙΑ φέτος και του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρωθεί το 2021 είναι τα δύο μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση προκειμένου να "αποζημιώσει" και τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα για τις απώλειες εισοδήματος που προκάλεσε και προκαλεί το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων.

Μετά και την επέκταση του μέτρου για τον μήνα Μάιο, η απώλεια εισοδήματος αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 1 δις. ευρώ από τα συνολικά 8-9 δις. ευρώ που δηλώνονται κάθε χρόνο στην εφορία.

Πάντως, πριν φτάσει η κυβέρνηση στο σημείο να οριστικοποιήσει τα μέτρα που τελικώς θα προχωρήσουν για νομοθέτηση, θα επιδιώξει να καταγράψει πλήρως την έκταση που πήρε και λαμβάνει το φαινόμενο του κουρέματος.

Με υπουργική απόφαση θα ζητηθεί από όλους τους ενοικιαστές να δηλώσουν αναλυτικά τα στοιχεία των ιδιοκτητών από τους οποίους αφαίρεσαν το ενοίκιο ενώ υποχρέωση συμπλήρωσης δήλωσης –πιθανότατα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα αναπτύξει το Taxis- δηλώσεις θα κληθούν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα απόδειξης για το ύψος του ενοικίου που χάθηκε αλλά και δυνατότητα διασταύρωσης για το αν αυτά τα ενοίκια είναι δηλωμένα στην εφορία μέσω των μισθωτηρίων που εδώ και χρόνια είναι υποχρεωτικό να κατατίθενται ηλεκτρονικά στην εφορία.

Μέχρι στιγμής, οι ενοικιαστές –είτε πρόκειται για επιχειρηματίες που μείωσαν το ενοίκιο της επαγγελματικής τους έδρας είτε για φυσικά πρόσωπα που έκοψαν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους είτε ακόμη και για ενοικιαστές φοιτητικής στέγης- έχουν κάνει δηλώσεις μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ωστόσο, δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι. Πάνω από 100.000 επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό δεν έχουν κάνει αντίστοιχη δήλωση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακόμη δεν έχει επικαιροποιήσει τον κατάλογο των πληρωμών. Αυτός δηλαδή είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο στο Taxis εμφανιζόμαστε οφειλέτες ακόμη και αν έχουμε πληρώσει.

Αυτό το "κενό ενημέρωσης" θα πρέπει να διορθωθεί ενώ θα κληθούν και οι ιδιοκτήτες να κάνουν αιτήσεις αναγράφοντας αυτή τη φορά και το ακριβές ποσό που έχουν χάσει από τα ενοίκια. Οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα αναγνωρίζονται μόνο αν τα ενοίκια που "κόβονται" είναι δηλωμένα στην εφορία. Όσον αφορά στο περιεχόμενο των ελαφρύνσεων:

1. Ένα σενάριο είναι να υπάρξει έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Το ποσοστό της έκπτωσης δεν θα είναι ενιαίο αλλά κλιμακωτό ανάλογα με τις απώλειες εισοδήματος του κάθε ιδιοκτήτη. Ούτως ή άλλως για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί φέτος ένας μειωτικός συντελεστής για όλους ο οποίος θα συνδέεται με την εμπρόθεσμη και εφάπαξ πληρωμή του ποσού.

2. Το δεύτερο σενάριο είναι η έκπτωση να μετατεθεί για του χρόνου. Αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση σε δημοσιονομικό επίπεδο. Μετάθεση της έκπτωσης για το 2021 μπορεί να γίνει με θέσπιση μειωτικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ακόμη και να αυξηθεί ο συντελεστής της απόσβεσης από το 5% που είναι σήμερα στο 10%.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα