Επέκταση των μέτρων στήριξης ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Επέκταση των μέτρων στήριξης ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Με το συνολικό συνολικό κόστος των μέτρων που θα ανακοινωθούν –μαζί με το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας- να ανέρχεται πλέον ακόμη και στα 15 δις. ευρώ- το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε ακόμη μια επέκταση των μέτρων στήριξης.

Το σχέδιο είναι το πακέτο να αγγίξει πλέον σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με εξαίρεση όσους εξακολουθούν να εργάζονται (ή να αμείβονται) κανονικά. Έτσι, από τα μέτρα αναμένεται να εξαιρεθούν μόνο τα supermarket, τα φαρμακεία αλλά και οι βιομηχανικοί και μεταοποιητικοί τομείς που συνδέονται με το τρόφιμο ή το φάρμακο. Το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,5 δις. ευρώ ενώ θα ενεργοποιηθεί άμεσα και το μέτρο της χορήγησης δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους απευθείας από το κράτος.

Πρακτικά, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα:

1. Την επέκταση του πλαισίου χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ. Πρακτικά ο εργοδότης θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναστείλει τη σύμβαση του εργαζόμενου προκειμένου αυτός να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος των 800 ευρώ και ο εργοδότης να αποφύγει μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη, από χθες, με υπουργική απόφαση έχει δοθεί η δυνατότητα στο εργοδότη να δώσει τη διαφορά του μισθού στον εργαζόμενο (δηλαδή το ποσό που προκύπτει από την πράξη "μικτές αποδοχές μείον επίδομα 800 ευρώ) ώστε αυτός να συνεχίζει να εργάζεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών μέσω τηλεργασίας. Πρακτικά, το κράτος αναλαμβάνει πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα.

2. Τη διεύρυνση των δικαιούχων που θα μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους. Η διακοπή θα είναι τρίμηνη για τα φυσικά πρόσωπα και εξάμηνη για τις επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια ήταν ενήμερα πριν ξεσπάσει η κρίση με τον κορωνοϊό.

3. Τη διεύρυνση των δικαιούχων που θα μπορούν να αναστείλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους αλλά και τις καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, θα δοθούν οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση της έκπτωσης 25% σε όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας.

4. Την εξειδίκευση του μέτρου της λεγόμενης "επιστρεπτέας προκαταβολής" που είναι η μέθοδος για τη χορήγηση απευθείας ενίσχυση ρευστότητας από το κράτος. Το ποσό που θα δοθεί αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η απόφαση με τις λεπτομέρειες καταβολής της ρευστότητας, επίσης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα ώστε οι χορηγήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Σχέδιο μέτρων για την επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση εκτός από το πακέτο άμεσης οικονομικής ενίσχυσης που θα διευρυνθεί σήμερα (λεπτομέρειες αναμένονται στις 10:00) έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μόλις λήξει η περίοδος των αναγκαστικών μέτρων. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και πάλι η επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ δηλαδή να πέσει ο συντελεστής από το 24% στο 20% και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο μονάδες σε σχέση με το σημερινό επίπεδο) ώστε να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και ανασχεθεί κατά το δυνατόν το κύμα των απολύσεων.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα