Κορονο-ομόλογα: Τι ζητούν Μητσοτάκης και οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες

Στιβαρή ευρωπαϊκή απάντηση έναντι της άνευ προηγουμένου οικονομικής πρόκλησης, που θέτει στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πανδημία του κορονοϊού ζητά μέσω επιστολής τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Βελγίου, Σλοβενίας και Λουξεμβούργου.

«Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί corona – bond και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ. Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων με στόχο τη σταθερή και μακροπρόθεσμη  των πολιτικών, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πανδημία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω κείμενο, που εκ των πραγμάτων θέτει το πλαίσιο της σημερινής διαπραγμάτευσης στην εαρινή τακτική Σύνοδο Κορυφής, την τρίτη κατά σειρά, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η ΕΕ οφείλει να δράσει άμεσα και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου αφ ενός οι Βρυξέλλες να αντιπαρατάξουν ένα ισχυρό, όσο και πειστικό οικονομικό πακέτο βοήθειας και αφ ετέρου να επιβεβαιωθεί η αίσθηση πως η ΕΕ έχει την ικανότητα να δρα συλλογικά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μείζονες κρίσεις, όπως αυτή του κορονοϊού. Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως η ενδεδειγμένη ευρωπαϊκή απάντηση θα ήταν η δημιουργία υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM ) ενός ειδικού ομολόγου, που θα διοχετεύσει ρευστότητα στις οικονομίες των κρατών – μελών της Ένωσης, ώστε να μετριαστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, που ήδη γίνονται ορατές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ένωσης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αθήνα εκτιμά πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χρονοβόρες και ατέρμονες ενδοευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε πως σε περίπτωση, που οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμβιβασμό κατά τη σημερινή διαδικασία, η λύση θα πρέπει να έχει δοθεί εντός των επομένων 24ωρών. Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση πως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που είναι γνωστό τοις πάσι ότι  δίνει τον τόνο στη συμπεριφορά των λεγομένων σκληρών Βορειοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, θα αξιοποιήσει το πολιτικό της κεφάλαιο, ώστε να επιστρατευθεί η προσήκουσα ευρωπαϊκή απάντηση. Γνώστες των ευρωπαϊκών διεργασιών τονίζουν ότι αφ ης στιγμής η Γερμανία διέβη τον Ρουβίκωνα συναινώντας στην εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι μάλλον… επόμενο να «πρωταγωνιστήσει» επιτάσσει ο κορονοϊός. Σύμφωνα με την κοινή επιστολή «τα κεφάλαια, που θα συγκεντρωθούν θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών – μελών, αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού, κοινωνικού μας μοντέλου», κατακτήσεις, που απειλούνται ευθέως από την επαπειλούμενη ύφεση. 

Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων και επικοινωνιών των Ευρωπαίων ηγετών τα τελευταία 3 με 4 24ωρα, όχι μόνον ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή και κατέστη επιβεβλημένο να δημοσιοποιηθεί μετά την αδυναμία των Υπουργών Οικονομικών να ενεργοποιήσουν ένα ανάλογο των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων χρηματοδοτικό εργαλείο στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Τρίτης.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται ακόμη και τις προσωπικές σχέσεις, που έχει χτίσει με τους περισσότερους εκ των Ευρωπαίων ηγετών, όπως με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Σάντσες, στο γραφείο του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με τους Μέρκελ και Μακρόν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου.

Αξιοσημείωτο, επίσης, πως οι 9, τελικώς, συνυπογράφοντες δεν ανήκουν μόνο στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά υπάρχουν και εκπρόσωποι του Βορρά, έχει δηλαδή επιτευχθεί μία ισορροπία, που υποδηλώνει ότι μία ολοένα και διευρυνόμενη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών επιζητούν την επιστράτευση ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την αποψινή του παρέμβαση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη κοινής προσέγγισης αναφορικά με την θωράκιση των συστημάτων Υγείας στα κράτη – μέλη. Άλλωστε, κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, που εισήγαγε την ιδέα κοινού μηχανισμού για την προμήθεια του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού και λοιπού εξοπλισμού, πρόταση, που βαίνει προς υλοποίηση. 

ETHNOS

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα