Λίφτινγκ στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

Λίφτινγκ στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

Διορθωτικές κινήσεις στο νέο καθεστώς ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας στο γραφείο των συμβολαιογράφων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά. Οι συμβολαιογράφοι έχουν κατεβάσει τα «μολύβια» τουλάχιστον έως τις 26 Ιανουαρίου οπότε είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση του κλάδου, κίνηση η οποία έχει φέρει παγώσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν προ ημερών οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργου Ρούσκα ο υφυπουργός έδειξε κατανόηση και διάθεση εξεύρεσης λύσης και συμφωνήθηκαν τα εξής:

1. Ο συμβολαιογράφος, με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου με αυτά που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο.

2. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στον συμβολαιογράφο εφόσον δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου ενώ θα αλλάξει η έννοια της φορολογικής ταυτότητας ακινήτου θα αλλάξει. Τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 36 του νόμου 4646/2019 θα επανεξεταστούν και θα αναθεωρηθούν. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη.

3. Οι υπεύθυνες δηλώσεις για το χρόνο απόκτησης ακινήτου και υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.

4. Η υποχρέωση αποστολής του συμβολαίου εντός δεκαπέντε ημερών προς την φορολογική αρχή που προβλέπει ο νέος νόμος θα μετατεθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

5. Στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται και υλοποιείται η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος ελέγχει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και φροντίζει να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο, που συντάσσει.

6. Ουδεμία εμπλοκή φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με την χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, καθώς και στην τελευταία επίδειξη της εφαρμογής έχει ήδη υλοποιηθεί η απεμπλοκή του από οποιαδήποτε «κρίση» και ευθύνη, τα δε απαιτούμενα στοιχεία τα ελέγχει η διοίκηση και οποιοδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.

7. Πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για την χρήση της εφαρμογής, θα υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων. Έχει επίσης συμφωνηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία και η βελτίωση της εφαρμογής με σχόλια και παρατηρήσεις των συμβολαιογράφων.

8. Με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα καθοριστεί η αμοιβή του συμβολαιογράφου για μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιεί για τον πωλητή.

Στους κόλπους των συμβολαιογράφων, η απόφαση για αποχή στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου η ζήτηση για αγοραπωλησίες εν όψει και της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, έχει φέρει διχογνωμίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση για αποχή έως τις 26 Ιανουαρίου αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μεταβιβάσεις δεν γίνονται όπως και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εκδώσει φορολογική ενημερότητα τις προηγούμενες εβδομάδες χάνουν την ισχύ της και θα πρέπει να απευθυνθούν και πάλι στην εφορία. Η αποχή, εκτός από τις αρρυθμίες στην αγορά δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» -τουλάχιστον πρόσκαιρα- και τα έσοδα του δημοσίου από αγοραπωλησίες ακινήτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την πλευρά της συνεχίζει να «τρέχει» τη διαδικασία δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις (είναι σχεδόν έτοιμη και έχει παρουσιαστεί στους συμβολαιογράφους) ώστε να ενεργοποιηθεί σε πρώτη φάση για αγορές και πωλήσεις προς το τέλος Ιανουαρίου και να επεκταθεί στη συνέχεια σε γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως επανήλθαν πέρυσι σε πλήθος στα επίπεδα του 2010 ξεπερνώντας τις 28.500. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2019, οπότε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ήταν 26.000 όσο δηλαδή στο σύνολο του 2018.

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα