Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά

Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα και ζήτησε άμεσα αλλαγή νομοθεσίας, δηλαδή να πάψει να ισχύει ο μειωμένος κατά 50% φορολογικός συντελεστής (σε σχέση με τον εθνικό συντελεστή) στα ελληνικά παραδοσιακά αποστάγματα όπως το τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για περίοδο διετούς προσαρμογής έως τις 31/8/2021, μέχρι να συμμορφωθεί η Ελλάδα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι που η Επιτροπή εξετάζει θετικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το βασικό επιχείρημα της χώρας μας είναι ότι οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες, οι οποίες παραπέμπουν στον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ για τα εν λόγω αποστάγματα έναντι του κανονικού συντελεστή, έχουν ήδη συναφθεί και προς τούτο ζητείται η όποια αλλαγή να ισχύσει για την αποσταγματική περίοδο του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι το 2021 τα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα θα φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για όλα τα αλκοολούχα ποτά, με αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή στα 15-16 ευρώ για τη φιάλη των 700ml, από τα 10-10,5 ευρώ, που είναι σήμερα.

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα