Επικουρικές συντάξεις: Αυτές είναι όλες οι αλλαγές που έρχονται

Επικουρικές συντάξεις: Αυτές είναι όλες οι αλλαγές που έρχονται

Μεγάλες ανατροπές έρχοντι με τις επικουρικές συντάξεις. Από το 2021 οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων περνάνε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ΑΕΔΕΚ για «επένδυση». Οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και των νυν ή μελλοντικών συνταξιούχωναφήνονται σε ένα ΕΤΕΑΕΠ που σταδιακά θα «βουλιάζει» χωρίς νέους πόρους.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», ο κεντρικός διαχειριστής των ασφαλιστικών (εργοδοτικών και εργατικών) εισφορών για την επικουρική ασφάλιση θα είναι ο -εντός του ΕΤΕΑΕΠ- αυτοτελής κλάδος, ο οποίος θα δημιουργηθεί για να εισπράττει τις εισφορές και στη συνέχεια να τις ανακατευθύνει σε παρόχους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς που θα επιλέγει ο ασφαλισμένος.

Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι θα υπερκεραστούν οι φόβοι περί αντισυνταγματικότητας, που ξύπνησε το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις πρόσφατες αποφάσεις του.

Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και παλιοί ασφαλισμένοι.

Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

Μία από τις βασικές επιλογές του νέου συστήματος της θα είναι και η επιλογή απο τον ασφαλισμένο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης πολύ νωρίτερα απο την καταβολή της κύριας σύνταξης. Παράλληλα ο ασφαλισμένος θα επιλεγεί πότε θα καταβάλλεται το εφάπαξ και οι μηνιαίες απολαβές καθώς και την επενδυτική στρατηγική υψηλότερου ή χαμηλότερου ρίσκου, βάσει των ατομικών του αναγκών.

Επίσης, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έως το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του λογαριασμός ως εφάπαξ παροχή και το υπόλοιπο ως σύνταξη.

Για πρώτη φορά θα εισαχθεί στην Ελλάδα την κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις.

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος περιλαμβάνουν:

-Η νέα επικουρική αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1.1.2021.

-Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους.

-Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

-Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

-Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής.

-Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι, με ατομική τους δήλωση, θα μπορούν να επιλέξουν άλλον επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κύριο θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών επιβεβαιώνει όλα όσα -και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις- είχαμε επισημάνει πριν τις εκλογές ‪της 7ης Ιουλίου‬, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης είναι κεντρική επιλογή για τον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «η ΝΔ θέλει τα ασφαλιστικά ταμεία να στηρίξουν ελάχιστες ασφαλιστικές εταιρείες ώστε αυτές να θησαυρίσουν, γεμίζοντας την κοινωνία με ανασφάλεια».

«Aντίθετα σε αυτήν την πολιτική πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε η δημόσια περιουσία να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ασφάλεια και τη σιγουριά για τους δικαιούχους», τονίζει.

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι κοινές μας αποταμιεύσεις δεν είναι καύσιμο για πλουτισμό των λίγων», αλλά «το κοινωνικό συμβόλαιο που εγγυάται την προστασία και την περίθαλψη για όλους και όχι μόνο για όσους μπορούν να τις αγοράσουν».

Υπό εξέταση θα τεθεί και το πώς κάποιος νέος ασφαλισμένος μετά το 1993,μετά από δική του επιλογή, θα έχει τη δυνατότητα να μεταπηδήσει από το υπάρχον σύστημα επικουρικής ασφάλισης στο νέο σύστημα πλήρους κεφαλαιοποίησης των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα