ΕΝΦΙΑ 2018: Κερδισμένοι και χαμένοι. Αναλυτικά παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ 2018: Κερδισμένοι και χαμένοι. Αναλυτικά παραδείγματα

Μικρές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αλλά άμεσες ανατροπές στο φορολογικό κόστος των κάθε είδους μεταβίβασης ακινήτων από τα μέσα Ιουνίου φέρνει η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταλείφθηκαν τα σενάρια για αυξήσεις των αντικειμενικών σε δόσεις και τελικά αποφασίστηκε από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών η αναπροσαρμογή να γίνει σε μία δόση εντός του τρέχοντος μήνα.

Αυτό σημαίνει σημαντικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο παρά την εφάπαξ αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν θα δει κάποια αύξηση στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ, αρκετοί θα δουν μειώσεις ενώ όσοι δουν αυξήσεις αυτές θα είναι της τάξης των 20 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος η επικείμενη ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα επιφέρει τα εξής στον φετινό ΕΝΦΙΑ:

Το 67% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 4,25 εκατ. ιδιοκτήτες, δεν θα δουν καμία μεταβολή στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Το 15% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 950.000 ιδιοκτήτες, θα δουν αυξήσεις οι οποίες όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Το 18% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα στο 60% των περιοχών – ζωνών της χώρας ή σε περίπου 6.070 περιοχές έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Στο 23% των περιοχών – ζωνών της χώρας ή σε περίπου 2.300 περιοχές αναμένονται μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

Στο 17% των περιοχών – ζωνών της χώρας δεν αναμένονται μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες.

Παραδείγματα

Σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 600 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 246,40 ευρώ. Παρά την αύξηση της τιμής ζώνης από τα 600 στα 750 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος καθώς η αύξηση οδηγεί το ακίνητο σε πιο ακριβό κλιμάκιο φόρου.

Σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 650 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 246,40 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 850 ευρώ τότε ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται στα 255,2 ευρώ επέρχεται δηλαδή αύξηση 8,8 ευρώ.

Σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1.400 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 325,6 ευρώ. Με τη μείωση της τιμής ζώνης στα 1.200 ευρώ δεν επέρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο του φόρου.

Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα