Eurogroup: Στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποχή

Eurogroup: Στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποχή

Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό άτυπο Eurogroup, που συνεδριάζει στη Σόφια.

Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την 20ή Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν -σε αυτό το στάδιο- στις τεχνικές λεπτομέρειες, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές στο ΑΜΠΕ. Παράλληλα, θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, δηλαδή «τι είδους εποπτεία θέλουμε», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» χαρακτηρίζεται ουσιαστικής σημασίας, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, ο Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

Στο σημερινό Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Μπενουά Κερέ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα