Eurogroup: Ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

Με την εκπλήρωση των δυο προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν από την Τρίτη αξιολόγηση (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό), θα ασχοληθεί σήμερα το Eurogroup και αναμένεται να ξεκλειδώσει την καταβολή της τέταρτης δόσης, ύψους 5,7 δις ευρώ.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους Υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάντως σήμερα δεν αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Οι Βρυξέλλες αποτιμούν θετικά την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την τέταρτη αξιολόγηση και η θέση αυτή θα μεταφερθεί και στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στόχος είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο των αποφάσεων για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι στην Βρυξέλλες στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το δημοσιονομικό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του αφορολογήτου (δηλαδή το αν θα γίνει από το 2020 ή νωρίτερα).

Η επιστροφή των θεσμών αναμένεται αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Μαΐου. Ημερομηνία - ορόσημο παραμένει το Eurogroup του Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία για το χρέος, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές υπό καθεστώς προστασίας, αλλά και για το καθεστώς επιτήρησης βάσει του οποίου θα λειτουργεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018.

antennanews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα