EWG: Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Εύσημα αλλά και "αγκάθια" για την αξιολόγηση

Οι 19 εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν χθες, Δευτέρα, την πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας και παρέπεμψαν την επίσημη απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), καθόρισαν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και αναμένουν νεότερα στοιχεία για την εκκαθάριση των arrears (ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό) ώστε στο μέλλον να εγκρίνουν την επόμενη καταβολή της υποδόσης των 800 εκ.ευρώ στη βάση της απόφασης του περασμένου Ιουνίου.

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης κατά το euroworking group της Δευτέρας, όπου άνοιξαν και επισήμως οι εργασίες μετά την περίοδο των διακοπών και προετοιμάστηκε το άτυπο eurogroup του Ταλίν (15 Σεπτεμβρίου).

Η τρόικα όπως έγινε γνωστό θα επιστρέψει στην Αθήνα σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής να φτάνουν μετά το eurogroup του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αγκάθι παραμένει το θέμα της παραπομπής σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, θέματα που θα διασυνδεθούν με τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, έκριναν οι 19.

Κατά τα λοιπά και σε μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης, οι 19 κατέγραψαν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και εκτιμούν ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος, ο δε στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτός, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%”, σημειώνει πηγή της ευρωομάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα