Εργοδότες προς Αχτσιόγλου: Άμεση ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις

Την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησαν χθες από την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων όπως προβλέπεται άλλωστε από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας νομοσχεδίου με βελτιωτικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» πριν την πραγματοποίηση τους.

Συγκεκριμένα επεσήμαναν ότι η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη.

Σχετικά με το κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, ότι είναι απαραίτητη η διαβάθμισή του, καθώς και να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης η αυστηροποίηση των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας και κυρίως με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες.

Για την διάταξη που προβλέπει την αύξηση εισφορών σε όσους ασφαλισμένους σε εθελοντική και μόνο βάση το επιθυμούν, ειδικά η ΕΣΕΕ ζήτησε αυτή να συνδεθεί με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, που θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ κατέθεσε πρόταση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το εισόδημα του τρέχοντος έτους, έστω με χρονική καθυστέρηση.

Κατάθεση νομοσχεδίου

Κατά την παρουσίαση των βασικών, προωθούμενων διατάξεων στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε στους πέντε άξονες του σχεδίου νόμου, την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, τις ασφαλιστικές διατάξεις για την πληρέστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις ρυθμίσεις για την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες, την μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τον ΟΑΕΔ, όπως η βελτίωση των όρων καταβολής επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή είναι οι εξής:

-Άτοκη επιστροφή εισφορών, όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η επιστροφή θα γίνεται μετά από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016. Μετά την εκκαθάριση, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου.

-Δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών με αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν.

-Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες. Η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλισταίου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού.

-Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με συντελεστή 0,45 και για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά.

-Θα εφαρμόζεται και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.

-Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το 2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη.

-Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

-Προβλέπεται δυνατότητα να αθροίζεται στους αιρετούς και το εισόδημα από άλλες δραστηριότητες για τον υπολογισμό της σύνταξης

-Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

-Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται.

-Απαλλάσσονται όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξής τους, όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας.

-Εξάμηνη παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, αν εκκρεμεί εξέταση από τα ΚΕΠΑ.

Εργασιακά

-Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο και από τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει λάβει χώρα οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

-Κατοχυρώνονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας είτε ως φέρουσες είτε ως παραγγέλλουσες μητέρες.

-Θεσπίζεται η χορήγηση ειδικής άδειας και για γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down και αυτισμό.

-Επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση, που παρέχεται λόγω μητρότητας στις φυσικές μητέρες, στις εργαζόμενες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας καθώς και στις εργαζόμενες, τεκμαιρόμενες και κυοφόρους μητέρες, που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

-Ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών, εξασφαλίζεται η πληρότητα της διαδικασίας και η διαφάνεια των διαβουλεύσεων.

-Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

-Θεσπίζεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες.

-Προβλέπεται το κλείσιμο επιχείρησης που παραβιάζει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.

-Δημιουργείται ηλεκτρονικό ποινολόγιο, ώστε να επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις.

-Προβλέπεται ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους.

-Θεσπίζεται ευνοϊκότερο καθεστώς καταβολής του επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

-Δίνεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους,

που σήμερα αποκλείονται.

-Προβλέπεται σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών και

- Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 20.000 ευρώ και προβλέπει την καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου, 4 τοις χιλίοις, για το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

-Σημαντικές διατάξεις, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, για την αναπηρία.

-Προβλέπεται η μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα