Ευκολότερος ο δρόμος μετά τη συμφωνία. Τι πήρε και για τι δεσμεύτηκε η Ελλάδα

Μπορεί ο δρόμος για την Ελλάδα να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως η κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς στο θέμα του χρέους και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. δίνει έναν άλλο αέρα στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της οικονομίας. Την ίδια το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερες δεσμεύσεις για το χρέος έως το τέλος του προγράμματος, όπως εκφράστηκε διά στόματος της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με την Γερμανία να έχει βάλει το «χέρι της» στην επίτευξη συμφωνίας, και το ΔΝΤ να κρατά στάση αναμονής, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία ήταν καλύτερη του αναμενομένου, παρά το γεγονός ότι δεν πήρε όλα όσα ήθελε. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια, ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, υπογραμμίζει μετά τον Πρωθυπουργό, το αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας που επετεύχθη.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές».

Η συμφωνία πάντως θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση κακή και ότι δεσμεύει την χώρα μέχρι το 2060 σε διαρκή λιτότητα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι εφόσον δεν υπάρχει χαλάρωση για το χρέος δεν θα υπάρξει και ποσοτική χαλάρωση, όπως είπε σε σημερινές του δηλώσεις ο Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που ο έτερος αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμά ότι η συμφωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την επιτροπεία, αλλά απλώς αναβάλει τη χρεοκοπία τον Ιούλιο.

Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από την πλευρά της, κάνει λόγο για «αποτυχημένη διαπραγμάτευση», με αρνητικές συνέπειες, που κάθε μέρα έρχονται και νέες στην επιφάνεια.

Τα οφέλη της συμφωνίας του Eurogroup

Αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ανακουφισμένος, πλην όμως συγκρατημένος για τα αποτελέσματα του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι μετά από τόσες θυσίες οι πολίτες ίσως περίμεναν περισσότερα, στην Αθήνα την ίδια το κλίμα ήταν σχεδόν πανηγυρικό.

Τι πήρε η Ελλάδα από τη συμφωνία

-Επιμήκυνση δανείων 0-15 έτη «στο βαθμό που θα χρειαστεί»

- Πάγωμα επιτοκίων

- Μηχανισμός που συνδέει εξυπηρέτηση χρέους με ανάπτυξη (γαλλική πλευρά)

Οι δεσμεύσεις της χώρας βάσει της συμφωνίας

Όμως η Ελλάδα δεσμεύεται από την πλευρά της για:

- Η Ελλάδα δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ 2018-2022

- Περίπου 2% την περίοδο 2023-2060

Σε ότ,ι αφορά την βοήθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη, οι εταίροι αποφάσισαν:

-   Δημιουργία Αναπτυξιακής τράπεζας σε συνεργασία με Κομισιόν

-   Εισήγηση Λαγκάρντ σε ΔΣ ΔΝΤ για χρηματοδότηση 2δισ. δολάρια

Ικανοποίηση στην Ευρώπη

Όμως και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι με την συμφωνία για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι.

Ο Μακρόν χαιρέτισε την «καλή σε αυτό το στάδιο συμφωνία», τονίζοντας με νόημα ότι, «δεν είναι οριστική». Ήταν αυτός άλλωστε που ηγήθηκε της πρότασης για το χρέος, η οποία παρουσιάστηκε από τον Υπουργό του στο Eurogroup. «Δεν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει σε μια σταθερή οικονομία με το υπάρχον επίπεδο του χρέους», είπε από το Σαν Ελιζέ χθες ο Γάλλος Πρόεδρος.

Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, έθετε το ενδεχόμενο βέτο στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς όπως είπε μαζί με την Ιταλία και τη Σλοβακία ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασυλία τριών πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε από το Παρίσι, πως «ήταν σημαντικό να έχουμε αυτή τη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, για να έχουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που μόλις εκπλήρωσε και που ήταν δύσκολες μεταρρυθμίσεις».

«Αν και η συμφωνία δεν είναι τέλεια για κανέναν, ήταν σύμφωνα με το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Η Γερμανία συμφώνησε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε στο ελληνικό πρόγραμμα την αξιοπιστία του, όχι όμως και τα χρήματα του. Η Ελλάδα πήρε κάποια χρήματα και μεγαλύτερη σαφήνεια», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Παράλληλα, η γερμανική Bild σε άρθρο της ζητεί να μην δοθεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αναφέροντας πως η συμφωνία του Eurogroup είναι τεχνητή και ότι το τρίτο πρόγραμμα δεν ισχύει, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μάλιστα, ο αρθρογράφος επικαλείται και δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών της τάσσεται κατά της συμφωνίας του Eurogroup.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα