Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να βγει "λευκός καπνός" για το θέμα του χρέους παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις που υπήρξαν.

Στην τετραμερή συνάντηση οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μπρούνο Ντε Λεμέρ και Πολ Τόμσεν δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα επαρκές προσχέδιο και η συμφωνία παραπέμπεται για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 έως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ντάισελμπλουμ: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία για το χρέος σε τρεις εβδομάδες

Την προσδοκία ότι μπορεί να υπάρξει σε τρεις εβδομάδες μία συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Tύπου μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι σήμερα ήμασταν πολύ κοντά σε μία συμφωνία και ότι έγινε μία σε βάθος συζήτηση και πολλή δουλειά. Σημείωσε, επίσης, ότι το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο από την πρόοδο που υπήρξε στην Ελλάδα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και περιμένει την έκβαση των συζητήσεων που θα έχουμε σε τρεις εβδομάδες, εννοώντας προφανώς το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Επανέλαβε ότι οι τελικές αποφάσεις για το Eurogroup θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της» και ότι μένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης.

Υπήρξε, είπε, τεράστια πρόοδος αναφορικά με το πρόγραμμα και το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

To μήνυμα του Ντάισελμπλουμ στο ΔΝΤ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε μήνυμα προς το ΔΝΤ να μη θέτει απαιτήσεις για το ελληνικό χρέος, που πάνε πέραν της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου 2016.

Το ΔΝΤ, είπε, πρέπει να δεχθεί κάποιους από τους περιορισμούς που έχουμε και εμείς, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της κύριας συμφωνίας (εννοώντας αυτή του 2016) «Οι αριθμοί», πρόσθεσε, «θα έρθουν μόνο στο τέλος του προγράμματος» και αυτό πρέπει να το αποδεχθεί το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο, είπε είναι εφικτό και σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάισελμλπουμ είπε, επίσης, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας θα διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία.

Μοσκοβισί: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, θέλουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

«Είχαμε αναλυτικές και σε βάθος συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, προχωρήσαμε αρκετά και συνομολογήσαμε για μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο, ότι ήδη εκπληρώνει σημαντικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έχει γίνει πρόοδος στα προαπαιτούμενα, είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες σε αυτά τα ζητήματα».

Μάλιστα, ο Πιέρ Μοσκοβισί κλείνοντας είπε ότι «η Κομισιόν είναι πεπεισμένη για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup» και πως «όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα είναι επί ματαίω".

Ρέγκλινγκ: Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε το θέμα της δόσης

«Θα συνεχίσουμε την εργασία στο χρέος με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016» τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup υποστήριξε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016».

Επεσήμανε ακόμη πως «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πως «υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο».

Τσακαλώτος: Εφικτή μία συμφωνία για το χρέος σε τρεις εβδομάδες

Είναι εφικτό να έχουμε συμφωνία για το χρέος εντός τριών εβδομάδων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ΕυκλείδηςΤσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο θέμα του χρέους, είπε, αφιερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι υπήρχε ακόμη μία διαφορά απόψεων, παρά το ότι οι δύο πλευρές (Ευρωζώνη και ΔΝΤ) έχουν έρθει πιο κοντά.

Δεν υπήρχε, πρόσθεσε, η απαιτούμενη σαφήνεια, ώστε να γνωρίζουν όλοι – και οι Έλληνες και οι αγορές – τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο στόχος γι 3,5% του ΑΕΠ θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια μετά το 2018 (δηλαδή, συνολικά για πέντε χρόνια).

Ο υπουργός είπε ότι στο Eurogroup υπήρξε γενική συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ στην εφαρμογή του προγράμματος και όλες οι χώρες τη συνεχάρησαν.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα