Κατασχέσεις εξπρές από την εφορία σε επιστροφές φόρου και καταθέσεις

Αυτόματες κατασχέσεις επιστροφών φόρου εισοδήματος, καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου κατόπιν στενής ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των οφειλετών και εντοπισμού των πάσης φύσεως οικονομικών τους συναλλαγών και απαιτήσεων προαναγγέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό προκύπτει από προκήρυξη νέου έργου το οποίο θα αφορά στη δημιουργία «πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών» και το οποίο αναμένεται να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Το σύστημα θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας «Μεγάλος Αδελφός», ο οποίος θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και με τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» όλη την οικονομική «καθημερινότητα» 4.000.000 οφειλετών του Δημοσίου, για τη διαμόρφωση μιας πλήρους εικόνας συναλλακτικής συμπεριφοράς και για την επιλογή των πιο κατάλληλων μέτρων άμεσης είσπραξης των χρεών τους, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμα!

Το πλαίσιο

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρουσίαση της σκοπιμότητας του νέου έργου:

1 Η ΑΑΔΕ μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει, ενώ, παράλληλα, αν δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ, θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους, τους οποίους οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών. Δηλαδή οι επιστροφές φόρου εισοδήματος μπορεί να μην καταβάλλονται εντός του έτους που έχουν προκύψει προκειμένου να συμψηφιστούν με υποχρεώσεις των δικαιούχων που θα προκύψουν το επόμενο έτος. Επιπλέον, οι επιστροφές φόρου που οφείλονται από το Δημόσιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτόματα με οφειλές τους προς άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 103 της προκήρυξης, μια από τις εφαρμογές του νέου πληροφοριακού συστήματος θα έχει ως στόχο την υλοποίηση και διαχείριση συμψηφισμών μεταξύ οφειλών – επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης όσο και με οφειλές άλλων δημόσιων φορέων. Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δανειστής της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής, το σύστημα θα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό.

Στόχος είναι η πλήρης αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή η μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάθε συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.

2 Μέσω του νέου συστήματος θα αυτοματοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου. Στη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα συμβάλει η εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Η εφαρμογή αυτή θα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη (με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο) εικόνα οφειλέτη/οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω αντιμετώπισή του από το σύστημα. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης οφειλέτη/οφειλών, η εφαρμογή δύναται να παρουσιάζει στοιχεία πιστοληπτικής ικανότητας φορολογουμένου και πιθανής διασύνδεσης με το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ώστε η ικανότητα αυτή να συνεκτιμηθεί στη διαδικασία διαμόρφωσης τάσης για ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές. Η εφαρμογή θα υποστηρίζει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στην πρόσβαση, στη διαχείριση, στην επεξεργασία και την απεικόνιση οφειλών και οφειλετών και των σχέσεων αυτών ανεξαρτήτως της νομικής βάσης της οφειλής (εγγύησης, συνυποχρέωσης κ.λπ.). Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή θα υποστηρίζει ένα μηχανισμό σύνδεσης αρχείων με οποιαδήποτε υπόθεση οφειλής και διαχείρισης αυτών από το περιβάλλον διαχείρισης της υπόθεσης (π.χ. ιδιωτικά συμφωνητικά, fax, πιστοποιητικά κ.λπ.), ώστε να επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός εικονικού ηλεκτρονικού φακέλου υπόθεσης οφειλής, όπου θα βρίσκονται συνημμένα όλα τα σχετικά έγγραφα (σε πρωτογενή μορφή ή ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής σάρωσης).

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα