Βαρύς ο λογαριασμός της συμφωνίας για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πόσα χάνουν

Διπλό χτύπημα σε μεσαία τάξη και συνταξιούχους επιφέρει η συμφωνία με τους δανειστές, με το αφορολόγητο και την  προσωπική διαφορά να μπαίνουν στο «ζύγι» με τα αντίμετρα.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους Περιφερειάρχες, επέμεινε στο θετικό αφήγημα για έξοδο από την κρίση με σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της χώρας.

Οι αριθμοί ωστόσο είναι αμείλικτοι καθώς το «μάρμαρο» των μέτρων καλούνται να πληρώσουν κι αυτή τη φορά τα μεσαία και φτωχότερα στρώματα, αφού την μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ θα κληθεί να καλύψει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ και η μείωση της για τα εισοδήματα ως 65.000 ευρώ, μόνο όμως αν πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός μισθωτού, όπου ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τα αντίμετρα μαζί με τα μέτρα, η επιβάρυνση είναι δεδομένη, αφού χάνει μισό μηνιάτικο.

Ένας μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ ετησίως θα χάσει από τη μείωση του αφορολόγητου 650 ευρώ, ενώ αν ισχύσουν τα αντίμετρα η επιβάρυνση θα είναι 410 ευρώ ετησίως.

Οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμα μια φορά τα εισοδήματα τους να μειώνονται με τις μειώσεις να φτάνουν ακόμα και τα 400 ευρώ.

Την ίδια στιγμή Μαξίμου και Κουμουνδούρου ρίχνουν όλο τους το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του πακέτου έχοντας ως προμετωπίδα το ζήτημα του χρέους, ενώ ξεκινάει και το μασάζ…. σε όσους βουλευτές αντιδρούν για τα μέτρα.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, δηλώνοντας πως «πρέπει να διαβεβαιώσουμε το συμβούλιο μας ότι έχουμε κοινή συμφωνία με τους εταίρους της ΕΕ σχετικά με το είδος των μέτρων που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους».

Το Μαξίμου ευελπιστεί το θέμα του χρέους να συζητηθεί ακόμη και στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως τις 13 Μαΐου – με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμερα συνεδριάζει το EWG που αναμένεται να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο χρηματοπιστωτικός οίκος Moody’s σε ανάλυση του επισημαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα