Έκθεση του ΔΝΤ: Αναζητά νέα φόρμουλα για τα μνημόνια. Νέα καθυστέρηση για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ με βάση εσωτερική του έκθεση αναζητεί νέα φόρμουλα για τα μνημόνια εντός της ευρωζώνης και αρκετοί πιθανολογούν ότι αυτό σημαίνει νέο πρόβλημα στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς μέσα στο Μάιο.

Σε έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του Ταμείου που αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής προαναγγέλλει αλλαγή αρχιτεκτονικής των μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις, ενώ η "εμπλοκή" προκύπτει από την αναφορά στην έκθεση ότι το Διευθυντήριο του Ταμείου θα αποφασίσει για αυτή τη αλλαγή στάσης τον Ιούνιο.

Πάντως η έκθεση δεν στοχεύει αποκλειστικά στη Ελλάδα, καθώς το Ανεξάρτητο Γραφείο αξιολογεί τα πεπραγμένα του ΔΝΤ από την εμπλοκή του στα μνημόνια τριών ευρωπαϊκών χωρών- της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η μόνη αναφορά που αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, κάνει λόγο ότι " η πολιτική οικονομία της ελληνικής κρίσης είναι μοναδική και σύνθετη".

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για τον περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα- "φωτογραφίζοντας" την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Eurogroup και άλλα κράτη μέλη.

Αυτή η εξέλιξη, αν και δεν καθιστά σαφές κατά πόσο θα επηρεάσει τη συνολική συμφωνία και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δημιουργεί ένα πιθανό πρόβλημα, καθώς το ΔΝΤ θα λάβει τις αποφάσεις του για αλλαγή της στάσης του στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούνιο. Οπότε ενόψει αυτών των αλλαγών, αρχίζει να πλανάται η αίσθηση ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην έχει αποσαφηνίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα  ούτε ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Τι αναφέρει η έκθεση

Στο άρθρο 5 της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου, με τις προτάσεις του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναφέρεται:

"Το Ανεξάρτητο Γραφείο θα συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τον σχεδιασμό των προγραμμάτων που αφορούν τα μέλη νομισματικών ενώσεων τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του φθινοπώρου του 2016. Θα επανεξεταστεί η προσέγγιση του Ταμείου για τον καθορισμό των όρων με τα μέλη νομισματικών ενώσεων, με στόχο να συγκεντρωθούν οι απόψεις του Συμβουλίου για τη θέσπιση σαφών κατευθύνσεων και αρχών σχεδιασμού αναφορικά με τα προγράμματα υποστήριξης χωρών-μελών σε νομισματικές ενώσεις".

Πάντως, όπως αποσαφηνίζεται στην εισαγωγή της έκθεσης, οι απόψεις της αντανακλούν το Ανεξάρτητο Γραφείο και όχι απαραίτητα αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα