Κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης και δανειστών. Γερμανο-ολλανδικό βέτο για το ΔΝΤ

Στον ρόλο του ΔΝΤ εντοπίζεται το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι απαιτήσεις που προβάλλει είναι δυσβάσταχτες για την ελληνική πλευρά, ωστόσο η συμμετοχή του στο πρόγραμμα κρίνεται σε αυτή τη φάση «αναπόφευκτη».

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει «βέτο» από Ολλανδία και Γερμανία να μη γίνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Κομισιόν τηρεί στάση αναμονής, υπηρετώντας τον στόχο της ένταξης του Ταμείου στο πρόγραμμα. Προσδοκούν ωστόσο ότι θα παίξει ρόλο «γεφυροποιού», αν φανεί πλήρες αδιέξοδο μεταξύ ελληνικής πλευράς και ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που το απόγευμα αναμένεται κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών, από το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πότε θα φύγουν τα τεχνικά κλιμάκια. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 και αντικείμενο τα δημοσιονομικά, ενώ μετά θα υπάρξει ραντεβού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Κυβερνητικοί παράγοντες τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης που θεωρείται καθοριστική. Παράλληλα επαναλάμβαναν τη θέση ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί.

Όπως έγγραψε το Euro2day.gr από το πρωί, το Σαββατοκύριακο κύλησε με μιάμιση συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Όλα τα δημοσιονομικά θέματα έχουν παραπεμφθεί σε τεχνικά κλιμάκια, στα δε εργασιακά η δήλωση κυβερνητικής πηγής σύμφωνα με την οποία «το ΔΝΤ τα έχει στυλώσει», τα λέει όλα.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία για μία ακόμα φορά. Εικόνα ρήξης όμως δεν προκύπτει ούτε από κυβερνητικές, ούτε από ευρωπαϊκές πηγές, παρά το γεγονός ότι σκηνικό ρήξης στήθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν η ελληνική υπουργική ομάδα βρέθηκε ενώπιον όλων εκείνων των απαιτήσεων που είχαν χαρακτηριστεί το προηγούμενο διάστημα «παράλογες» και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο από την πλευρά των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ.

«Θα πάρει καιρό, δεν θα κλείσει έτσι εύκολα η συμφωνία», εκτιμά πηγή με γνώση των διεργασιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου των επικεφαλής των θεσμών μετά τη συνεδρίαση του EwG την ερχόμενη Πέμπτη. Η δεύτερη, χειρότερη εναλλακτική είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξ αποστάσεως.

Κυβερνητική πηγή πάντως σημειώνει με νόημα πως «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να κλείσει σε μία ώρα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα