Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για την Ελλάδα

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις  στο Βερολίνο, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και  με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Επί τάπητος θα τεθεί τόσο το θέμα του χρέους  και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτά είναι και τα ζητήματα που θα καθορίσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας με τα τεχνικά κλιμάκια.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ και στην παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, οι πληροφορίες θέλουν τη Λαγκάρντ να επιθυμεί την παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και μόνο. Αυτό όμως δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από το Βερολίνο, καθώς Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν δεσμευτεί στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει χρηματοδοτώντας το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται λοιπόν να αναζητήσει στο Βερολίνο τις εγγυήσεις που θα της επιτρέψουν να εισηγηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν το ΔΝΤ επιστρέψει και συμμετάσχει τελικά με χρηματοδότηση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί πριν από τα μέσα Απριλίου.

Εξάλλου, η άκρως επιφυλακτική ανακοίνωση του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του Eurogroup δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ Αθήνας, ευρωπαίων εταίρων και Ταμείου και προοιωνίζει το σκληρό μπρα ντε φερ που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο κυριών στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος αναμένεται ότι θα μεταφέρει τις ελληνικές ενστάσεις για τα πρωτογένη πλεονάσματα.

TAZ: Στόχος της συνάντησης Μέρκελ- Λαγκάρντ «η διευθέτηση της διαμάχης» για τη βοήθεια προς Αθήνα

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση σημειώνοντας ότι στόχος των επαφών τους είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται και το θέμα της συμμετοχής της Γερμανίας στο πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».

Τι θα πουν σήμερα Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα. Τι έγινε το 2012

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα