Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος για άρση του αδιεξόδου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται εκτάκτως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί τελικά στη Βουλή όπου ήταν προγραμματισμένο να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έχει σειρά συναντήσεων με τους Πολ Τόμσεν, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μπενουά Κερέ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναμένεται να δει και την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συναντήσεις του ξεκινούν σήμερα, αργά το μεσημέρι, ενώ προηγήθηκαν και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με στόχο μια συμφωνία τελευταία στιγμής σε υψηλότερο επίπεδο.

Κι ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην σκληρή γραμμή του, ζητώντας άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις, το EuroWorking Group της Πέμπτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των δανειστών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων πριν ξεκινήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Σε ομιλία του στο Λονδίνο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι θα ήταν καλό το θέμα να κλείσει έως τις 20 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ευελιξία σε κάποια θέματα και να δώσει κάποιες εγγυήσεις ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα