Απαντήσεις για το εκτακτο βοήθημα: Ποιοι το δικαιούνται

Μια σειρά από ερωτήματα μπαίνουν πλάι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους Το πρώτο ερώτημα αφορά στο πως υπολογίζονται τα ποσά στων συντάξεων με βάση τα οποία θα δοθεί το βοήθημα.

Είναι το μικτό ή το καθαρό ποσό;

Η απάντηση είναι πως ο υπολογισμός αφορά στα μικτά ποσά.

Φοροθύελλα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους στα νοικοκυριά. Oι προθεσμίες


Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν το ποσό αφορά στην κύρια μόνο ή στο σύνολο της κύριας και της επικουρικής;

Εδώ δεν υπάρχει απάντηση και χρειάζεται διευκρίνηση.

Διευκρίνιση χρειάζεται και σε ό,τι αφορά στα ζευγάρια συνταξιούχων. Εάν δηλαδή υπάρχουν δυο συντάξεις μια για τον άνδρα και μια για τη γυναίκα και οι δύο μαζί ξεπερνούν το ανώτατο ποσό των 850 ευρώ, αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται το βοήθημα ή θα υπολογιστεί το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος;

Ερωτήματα υπάρχουν όμως και σε ότι αφορά στο είδος των συντάξεων. Θα πάρουν δηλαδή το βοήθημα και όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας; Εκείνοι που παίρνουν προσωρινή σύνταξη δικαιούνται το βοήθημα;


Είναι μια σειρά από αναπάντητα ακόμη ερωτήματα που πρέπει άμεσα να διευκρινιστούν.

Βέβαιο πάντως θα πρέπει να θεωρείται ότι το ποσό που θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα υπολογιστεί στο εισόδημά τους και άρα θα φορολογηθεί. Με άλλα λόγια στην πραγματικότητα θα είναι λίγο μικρότερο.

Για το θέμα παρενέβη στον Ant1 ο υπουργός επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης διευκρινίζοντας ότι είναι «μέσα» οι αναπηρικές, είναι ξεχωριστά για τα ζευγάρια, είναι «μέσα» οι συντάξεις χηρείας, “μέσα” οι συντάξεις ΟΓΑ, το βοήθημα αφορά μικτές αποδοχές, δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και θα δοθεί με «τωρινά» δεδομένα (δεν αφορά επαναφορά συντάξεων).

Είχε ή όχι την σύμφωνη γνώμη των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας; O Αλέκος Φλαμπουράρης απάντησε: «δεν πήραμε την άδεια των Θεσμών αλλά η διαχείριση του πλεονάσματος αφορά εμάς». Παράλληλα, άφησε ανοιχτή πόρτα για στήριξη  όχι μόνο των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και των ανέργων στο μέλλον ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών.

aftodioikisi

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ