Τουρκία: Προκαλεί το ΥΠΕΞ - Τι είπε για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη του ΟΗΕ

Τουρκία: Προκαλεί το ΥΠΕΞ -  Τι είπε για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη του ΟΗΕ

Mε προκλητικό τρόπο έσπευσε η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε δύναμη του ΟΗΕ στην Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο.
«Η Κύπρος είναι τουρκική» τιτλοφορείται η ανάρτηση του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που αν μη τι άλλο δείχνει εμμονή στο αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν τις εργασίες στο δρόμο Πύλας Αρσούς όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ Κυπριακών ΜΜΕ και μόνο στο σημείο που έγιναν τα επεισόδια δεν εκτελούνται, καθώς εκεί υπάρχουν κυανόκρανοι έχοντας απέναντί τους αστυνομικούς του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία μάλιστα «κούνησε και το δάχτυλο» στο ΟΗΕ:

«Η στάση του ΟΗΕ απέναντι στον δρόμο Πύλα-Αρσός, που είναι ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της ΤΔΒΚ στο χωριό Πύλα στην πατρίδα τους, και οι μεταγενέστερες δηλώσεις του ΟΗΕ δεν συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που το Ειρηνευτικό Σώμα υποχρεούται να δείχνει στο Νησί», δήλωσε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ:

«Ο δρόμος Πύλα-Αρσός, που κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό. Η εν λόγω στάση του Ειρηνευτικού Σώματος με στόχο να ευχαριστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βλάψει την ύπαρξη και τη φήμη του στην ίδια την Κύπρο», αναφέρει ο Ομέρ Τσελικ.

Ομόφωνη καταδίκη του ΟΗΕ της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στους Κυανόκρανους
Άμεση ήταν η καταδίκη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Βρετανία και τη Γαλλία. Τρία μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ δηλαδή.

«Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα καθώς ειρηνευτές των ΗΕ απέτρεπαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή. H ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπογραμμίζει πως απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και ζημιές σε περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος γ.γ. του ΟΗΕ.

Η Αθήνα με μία σκληρή ανακοίνωση έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής του status quo.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την επίθεση καταδίκασε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ λέγοντας:

«Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί».

Με ταξιδιωτική οδηγία η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στα κατεχόμενα εδάφη.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα