Κύπρος: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη του ΟΗΕ

Κύπρος: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη του ΟΗΕ

Tη διεθνή κατακραυγή συναντά η προσπάθεια του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους να αλλάξει το status quo στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο.

Τρεις τραυματίες

Στα νέα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, καταγράφεται καρέ καρέ η επίθεση Τουρκοκυπρίων σε άνδρες και οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εντός της νεκρής ζώνης στο χωριό Πύλα κοντά στη Λάρνακα, τα οποία προσπάθησαν να μπλοκάρουν παράνομες εργασίες κατασκευής δρόμου.

Από την απρόκλητη επίθεση των Τουρκοκυπρίων, τρεις κυανόκρανοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα.

Το χρονικό

Μπουλντόζες Τουρκοκυπρίων παρασέρνουν το συρματόπλεγμα και τα οχήματα του ΟΗΕ προξενώντας ζημιές.

Οι Τούρκοι θέλουν να κατασκευάσουν δρόμο που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Αρσός με προκεχωρημένο παράνομο φυλάκιο στη νεκρή ζώνη.

Ξαφνικά, μετά από πληθώρα αντεγκλήσεων, ένα πλήθος Τουρκοκυπρίων αρχίζει να σπρώχνει τους κυανόκρανους.

Αμετανόητοι οι Τούρκοι, δεν το βάζουν κάτω.

«Ετοιμάσαμε έναν δρόμο στα εδάφη που θεωρούμε ότι είναι δικά μας και τα ΗΕ θεωρούν ότι είναι νεκρή ζώνη. Συνοψίζοντας, θα γίνει ασφαλτόστρωση ενός παλιού, υφιστάμενου δρόμου», ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υπουργός Εξωτερικών ψευδοκράτους κατεχομένων.

Διεθνής καταδίκη

Άμεση ήταν η καταδίκη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες την Βρετανία και τη Γαλλία.

Η Αθήνα, με μία σκληρή ανακοίνωση, έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής status quo.

«Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα καθώς ειρηνευτές των ΗΕ απέτρεπαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή. H ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπογραμμίζει πως απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και ζημιές σε περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Για τα έκτροπα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε πως η κίνηση δεν έχει προηγούμενο, μίλησε για απρόκλητη επίθεση στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και για κατάφωρη παραβίαση του status quo. Επισήμανε την πολύ αυστηρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτήν τη μάχη.

Την επίθεση των Τουρκοκυπρίων τους κυανόκρανους καταδίκασε και ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη προκάλεσε την έντονη καταδίκη και των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

«Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ. Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το θέμα της παραβίασης του status quo στη νεκρή ζώνη έθεσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, σε τηλεφωνική συνομιλία της με τον Τούρκο ομόλογό της, Χακάν Φιντάν.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα