Νίκος Χριστοδουλίδης: Το μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου για την 25η Μαρτίου

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου για την 25η Μαρτίου

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε από την Κύπρο το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό για την 25η Μαρτίου ευχήθηκε χρόνια πολλά και τόνισε ότι ο αγώνας του 1821 είχε πολλά και διαχρονικά μηνύματα. Από την άλλη, έκανε αναφορά και στο Κυπριακό και επισήμανε ότι: Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου ευχήθηκε:

«Χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση, ειδικά τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας, όλους αυτούς για τους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Από κει και πέρα ο αγώνας του 1821 είναι ένας αγώνας με πολλά και διαχρονικά μηνύματα. Και είναι πολύ ορθό -και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε- να τιμούμε τέτοιες σημαντικές επετείους μέσα από παρελάσεις, εκδηλώσεις.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να παίρνουμε τα αναγκαία μηνύματα, τα αναγκαία διδάγματα και αυτά να τα μετουσιώνουμε στη σημερινή πραγματικότητα στον τρόπο που εμείς κινούμαστε.

Το μήνυμα που εγώ κρατώ, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν με την οθωμανική κατοχή και αυτό το μήνυμα είναι που θέλω και εγώ να στείλω, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έχουμε έντονες ανησυχίες από την ενδεχόμενη συνέχιση της παράνομης κατάστασης πραγμάτων, του απαράδεκτου στάτους κβο, και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν αυτή μας η ανησυχία να μετουσιώνεται σε πρωτοβουλίες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Πρόσθεσε ότι, με αφορμή και την ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «έχουμε αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πάντα σε συνεννόηση και σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση. Μια συνεννόηση και ένας συντονισμός που θα ενισχύονται καθημερινά και δεν μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την οποιαδήποτε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι σύντομα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών, μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίστηκε στις Βρυξέλλες η πρότασή του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω αναφέρει και χθες ότι είμαι ικανοποιημένος από όλα όσα έχω ακούσει στις Βρυξέλλες μέσα από τις συζητήσεις μου με τους προέδρους των τριών θεσμικών Οργάνων, με ξένους ηγέτες, είτε στο πλαίσιο του ΕΛΚ είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχουμε πει αρκετά για αυτή την προσπάθεια. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας και πρέπει να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της και ευελπιστούμε να υπάρξει αποτέλεσμα με χρονικό ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές.

Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα