Προκαλεί η Άγκυρα: Καταγγέλλει την Κύπρο στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση

Αφού η Άγκυρα τέλειωσε με τη Συρία και τους Κούρδους, επιστρέφει στο Κυπριακό για να καταγράψει αυτά που βάζει ως απαιτήσεις πριν ακόμα καθήσουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον Οργανισμό με ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου 2019 προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, την οποία αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου και στην οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το Κυπριακό «δεν είναι θέμα εισβολής ή κατοχής» και καταγγέλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήθεν ως υπαίια της διαίρεσης του 1963. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό αυτό, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα».

Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι, από το 1963-1974, «πραγματοποίησαν μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων», αναφέροντας ότι μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της «που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960».

Πέραν από τα «ιστορικά», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, εκφράζει τη δέσμευση της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, προχωρώντας και στα του φυσικού αερίου. «Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», τονίζει.

Σχετικά με το Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».

Κάνει δε έκκληση όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, όπερ και εγένετο.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει καταγράψει τα «πρέπει» στο Κυπριακό πριν από τις άτυπες συνόδους, αλλά και το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη τόσο κατά τις δύο συναντήσεις όσο και ευθύς μετά. 

Ειδικότερα, η Τουρκία απαιτεί τα εξής:

Δεν αποκλείεται η ομοσπονδία: «Η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί». 

Να οριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων: «Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων». 

Να ετοιμαστεί έγγραφο διαπραγματεύσεων: «Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η συν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».

Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα: «Τέλειωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες γίνεται απλώς αναφορά. Όλα θα είναι καθαρά». 

Οι συνθέσεις των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων: «Θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπαν να γίνει σύνοδος Ηνωμένα Έθνη συν 2 (ηγέτες). Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Να προηγηθεί κατ’ αρχήν συμφωνία: «Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέματα και το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα: «Πλέον δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους». 

Απαιτείται συμμόρφωση: «Αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη. Απέναντί μας υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί». 

Μήνυμα προς Ελληνοκύπριους: «Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με την ‘’τδβΚ’’ όπως μέχρι σήμερα με έναν πολύ θετικό τρόπο». 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με γραπτή δήλωσή του χθες επιχείρησε να απαντήσει σ’ όσα θέτει ως όρους και απαιτούμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Γιατί από τη γραπτή του δήλωση που εξέδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί καταγράφεται και πάλι μια δυσφορία από πλευράς του για την προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να λειτουργήσει ως επιτηρητής των Τουρκοκυπρίων. Μέσα από τη δήλωσή του ο Ακιντζί διαμηνύει πως όπως απαιτεί να μην μετατραπεί σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων άλλο τόσο δεν θέλει να μετατραπούν οι Τουρκοκύπριοι σε υπάλληλους της Τουρκίας. 

 

 

philenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα