Αναστασιάδης: Καμία συζήτηση για το Κυπριακό υπό τις απειλές των τουρκικών κανονιών

Αδύνατη χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την απειλή κανονιοφόρων και παρουσία των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ''τα ΝΕΑ'' μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές των κανονιοφόρων να προσέλθεις, να παρακαθήσεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες. Διότι είναι συμφωνημένο ότι η όποια λύση δεν θα υπογραφεί από τους ηγέτες αλλά ύστερα από δημοψήφισμα. Συνεπώς, η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανήκει πλέον στον γ.γ του ΟΗΕ, ενώ θεωρεί ότι το κλειδί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας.

«Δυστυχώς, η Τουρκία ελέγχει απόλυτα την πολιτική ζωή των Κατεχομένων και την οικονομική ζωή των Τουρκοκυπρίων είτε δια της παρουσίας του τουρκικού στρατού, είτε δια της οικονομικής βοήθειας που παρέχει, είτε με την παρουσία των εποίκων που δυστυχώς όσο ο χρόνος περνά, αυξάνονται με μία υπολογιζόμενη παρουσία - ακόμα και από τους Τουρκοκύπριους - που σήμερα μπορεί να αποτελεί και πλειοψηφία του πληθυσμού των Κατεχομένων», τονίζει με έμφαση.

 

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα