Θα τον σκοτώσω ή θα αυτοκτονήσω -Το δράμα του 14χρονου που βρέθηκε νεκρός

Θα τον σκοτώσω ή θα αυτοκτονήσω -Το δράμα του 14χρονου που βρέθηκε νεκρός

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού από την Κύπρο.

Ο ανήλικος είχε βρεθεί νεκρός από τον πατέρα του στη φάρμα, όπου εργαζόταν, ενώ η υπόθεση μπήκε από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο των κοινωνικών υπηρεσιών της Κύπρου.

«Ή θα τον σκοτώσω ή θα αυτοκτονήσω»

Ο πατέρας του Στυλιανού φέρεται να τον υποχρέωνε να εργάζεται για ώρες ατελείωτες στη φάρμα. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και φέρεται να βρισκόταν σε απόγνωση, καθώς είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχολείο για να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η οικογένειά του είχε απασχολήσει τις Αρχές για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου, ο Στυλιανός φέρεται να έλεγε συχνά για τον πατέρα του σε ανθρώπους με τους οποίους είχε καθημερινή επαφή «θα τον σκοτώσω ή θα αυτοκτονήσω». 

Η «μαχαιριά» στην ψυχή του 

Ο 14χρονος είχε αποκτήσει έναν ξεχωριστό φίλο στη φάρμα, όπου εργαζόταν καθημερινά. Ένα μικρό αρνάκι, το οποίο ξεχώριζε από όλα τα άλλα ζώα. Το είχε αγκαλιά και του «ζέσταινε» εκτός από το κορμί και την παγωμένη παιδική ψυχή. Αυτό το μικρό αρνάκι το είδε μία ημέρα να σπαρταράει. Το έσφαξε ο πατέρας του μπροστά στα μάτια του για να τον τιμωρήσει.

Το παιδί «έπνιξε» τα δάκρυά του και ξέσπασε την άλλη μέρα στο σχολείο. Δεν άφησε τίποτα όρθιο. Την ιστορία με το αρνί την είπε σε δυο – τρεις ανθρώπους που είχε αρχίσει να εμπιστεύεται.

Η σύριγγα

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια φέρονται να τα γνώριζαν οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν την οικογένεια, η κοινότητα, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αλλά και η Αστυνομία στην οποία η μητέρα είχε προβεί σε καταγγελίες για ξυλοδαρμό. 

Ο 14χρονος φέρεται να είχε αναζητήσει κατανόηση στη μητέρα, αλλά δίχως ανταπόκριση. Είχε δικά της προβλήματα και άλλα δύο ανήλικα παιδιά να φροντίσει.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη», ο  Στυλιανός έλεγε στους ανθρώπους που εμπιστευόταν ότι ένιωθε ντροπή για τη μητέρα του. Ήταν περήφανο παιδί. Δεν του άρεσε που ζητούσε βοήθεια από γείτονες και συγχωριανούς είτε για φαγητό είτε για ρούχα είτε για άλλα μικροπράγματα που είχαν ανάγκη τα παιδιά. Όταν μια μέρα η μητέρα πήγε με το αγροτικό αυτοκίνητο στο σχολείο, ο Στυλιανός έκανε τους πάντες να «παγώσουν». Πήρε μία από τις σύριγγες που χρησιμοποιούσαν στη φάρμα για τα ζώα και απειλούσε να καρφώσει τη μητέρα του. Δεν το έκανε, αλλά και δεν μετάνιωσε για την απόσταση που είχε δημιουργηθεί με τους γονείς του.

Ζούσαν με ποντίκια

Ο 14χρονος μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια του, ένα κοριτσάκι 10 και αγοράκι 8 χρονών, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.

«Το βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ, όταν είμαι στο σπίτι γιατί ακούω τα ποντίκια παντού», έλεγε σε μια από τις γυναίκες που για αρκετά χρόνια ήταν δίπλα του και τον στήριζε. Το φαγητό έμενε κάποιες φορές μέσα στις κατσαρόλες για μέρες μέχρι που μούχλιαζε. «Έχω ετοιμάσει την τσάντα μου και θα φύγω από το σπίτι» είχε πει και μία, δύο φορές το έκανε πράξη, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από την κατάσταση.

Σε μια περίπτωση κινητοποιήθηκε και η Αστυνομία και τον έψαχναν παντού. Τον βρήκαν κουλουριασμένο σε μια γωνιά στο γήπεδο του χωριού και τον ξαναπήγαν στο σπίτι του.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έχοντας γνώση των άθλιων συνθηκών στις οποίες ζούσε η οικογένεια, είχε εισηγηθεί την μετακίνησή της σε άλλο σπίτι, το οποίο θα πλήρωνε (τουλάχιστον ένα μέρος) το κράτος. Ο πατέρας αρνήθηκε και μάλιστα έντονα. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Μπροστά στην άρνηση του, οι ΥΚΕ, έκλεισαν το θέμα.

Το κράτος έστειλε μια κοινωνική λειτουργό για να ελέγχει τις συνθήκες στην οικογένεια. Αυτές οι επισκέψεις δεν άρεσαν στον πατέρα του Στυλιανού, ο οποίος σε μια περίπτωση είπε ότι αν ξαναδεί την κοινωνική λειτουργό στο σπίτι του θα πάρει το όπλο του.

Μετά τα παραπάνω, η Υπουργός Εργασίας της Κύπρου, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναμένεται να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για όλους, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι διοικητικών, πειθαρχικών ή και ποινικών ευθυνών.

Τα δύο αδέλφια του Στυλιανού έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια και έχουν τεθεί υπό την προστασία του κράτους. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα