Κύπρος: Κλιμακώνουν την ένταση στη νεκρή ζώνη της Δένειας οι Τούρκοι

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Δένειας στην Κύπρο, αφού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αγρότες συνεχίζουν να θερίζουν χωράφια που καλλιεργήθηκαν από Ελληνοκύπριους γεωργούς της περιοχής σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com.

Από το πρωί βρίσκονται στην περιοχή Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι γεωργοί, με έντονη την παρουσία του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης.

Κάτοικοι και γεωργοί της Δένειας παρακολουθούσαν με κιάλια από μακριά τα χωράφια τους την ώρα που οι Τούρκοι τα θέριζαν.

Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, είπε πως σήμερα στη νεκρή ζώνη έχουν μεταβεί και οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί να θερίσουν τα σπαρτά τους, ενώ από την άλλη το ίδιο προσπαθούν να πράξουν και οι Τουρκοκύπριοι.

Σημείωσε ακόμη πως στην περιοχή βρίσκονται μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης, προκειμένου να διαβουλευθούν με τους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού.

Εντάλματα σύλληψης ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

Σε δηλώσεις του, χθες Παρασκευή 31 Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη συμπεριφορά των κατοχικών Αρχών.

Ερωτηθείς αν οι προκλήσεις γίνονται εντός της νεκρής ζώνης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αφορά τη νεκρή ζώνη. Χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις επί τόπου στις διάφορες περιοχές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο για να λυθεί και αυτή η τεχνητή κρίση».

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ».

Από την άλλη, οι αγροτικές οργανώσεις καταδίκασαν έντονα τα όσα διαδραματίζονται στη Δένεια. Οι αγροτικές οργανώσεις, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «οι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη και θέρισαν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους Τούρκους στρατιώτες».

Οι αγροτικές οργανώσεις της Κύπρου ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση, «η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την προστασία των δικαιούχων γεωργών μας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, υπεύθυνα για την επιτήρηση της νεκρής ζώνης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις συνεχιζόμενες εγκληματικές παραβιάσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα