Σενάρια αναγνώρισης του ψευδοκράτους με το μοντέλο "Μονακό" διακινεί ο τουρκικός τύπος

Σενάρια αναγνώρισης του ψευδοκράτους με το μοντέλο "Μονακό" διακινεί ο τουρκικός τύπος

Κάλεσμα προς την Κυβέρνηση Ερντογάν απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών της Ενέργειας Gurkan Kumbaroglu, προκειμένου να εργαστεί για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στη βάση του μοντέλου Γαλλίας-Μονακό, με τρόπο που η Άγκυρα να είναι αρμόδια για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του παράνομου μορφώματος, ενώ στο εσωτερικό μπορεί να παραμένει αυτόνομο.

Την είδηση έχει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, με τίτλο το «Μοντέλο του Μονακό για την ΤΔΒΚ», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα επικαλείται απόψεις «ειδικών», που εκτιμούν πως, όχι μόνο γεωτρύπανα, αλλά και παρουσία πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν τον κίνδυνο θερμής σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών της Ενέργειας, ο οποίοςπραγματοποίησε σειρά επαφών και ερευνών στο Μονακό,  Δρ Gurkan Kumbaroğlu, αξιολογώντας τα βήματα που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προτείνει την εφαρμογή του μοντέλου Γαλλίας-Μονακό για την Τουρκία-Ψευδοκράτος.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε σκάνδαλο και όχι σύμπτωση το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προσκληθεί μέσω αντιπροσώπων σε τελετή αλλαγής διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Η εξωτερική πολιτική και άμυνα του ψευδοκράτους μπορούν να αναληφθούν από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Kumbaroglu, προκειμένου να ξεπεραστεί η οδυνηρή διαδικασία της διεθνούς αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος.

«Εξέτασα το μοντέλο του Μονακό επί τόπου και διαπίστωσα ότι είναι το καταλληλότερο μοντέλο για την ‘’ΤΔΒΚ’’ και ο κίνδυνος συγκρούσεων στην περιοχή είναι ίσως ο υψηλότερος από το 1974».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το ψευδοκράτος-Τουρκία είναι σαν το Μονακό και τη Γαλλία, και με τη συνεργασία θα μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προκύψουν.

 «Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία της ενεργού διπλωματίας της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί και η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η στρατηγική θέση του ψευδοκράτους και η παρουσία ενεργειακών πόρων γύρω από αυτήν θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία», είπε.

Επιπλέον, είπε πως ήδη έχει μεταφερθεί νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να προχωρήσει και κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία αναγνώρισης.

Υπενθυμίζεται ότι για τα διάφορα σενάρια «προσάρτησης» των κατεχομένων στην Τουρκία που εξετάζονται από την Τουρκία προειδοποίησε την περασμένη βδομάδα στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο  αξιωματικός εν αποστρατεία και γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

 

sigmalive

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα