Λευκωσία: Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Λευκωσία: Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως επιδίωξή της Λευκωσίας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτές ωστόσο «δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση».

Ερωτώμενος κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά, με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου να βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μιλάμε υποθετικά. Αν προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα από όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση». 

Είπε ακόμη ότι επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να αποφύγει διαπραγματεύσεις και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά. 

Ανέφερε ακόμη ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωση της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες για μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Ν. Αναστασιάδης έχει συνεχώς επαφές με ομολόγους του, τους οποίου ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα. «Όλο αυτό τον καιρό» είπε «οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική».

 

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και «είμαστε βέβαιοι για τη στάση και των υπολοίπων εταίρων μας στην περιοχή. Δεν ανέφερα την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο». 

 

Ακόμη είπε ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».

 

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων μέτρων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κάποιοι προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία που είναι συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ωστόσο «γεωτρήσεις έγιναν, αποτελέσματα υπάρχουν».

 

«Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας» είπε. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει σχέσεις έντασης, αν όχι σύγκρουση, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τα ερείσματα τα οποία έχουμε και μπορούμε να καλλιεργήσουμε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν» είπε.

 

Ο κ. Προδρόμου αναφερόμενος στην πρόθεση έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης , είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάσει το δίκαιο πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν». 

 

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα, τόσο οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα. Και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα» είπε.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα