Έτοιμο για γεώτρηση το Πορθητής 40 ναυτικά μίλια από την Πάφο

Έτοιμο για γεώτρηση το Πορθητής 40 ναυτικά μίλια από την Πάφο

Ετοιμάζεται να ξεκινήσει η παράνομη γεώτρηση από το Πορθητής, σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων (74 χλμ.) δυτικά της Πάφου και εντός του τεμαχίου 19 (που δεν έχει καταχωρηθεί επίσημα) της κυπριακής ΑΟΖ.

Εκεί βρίσκεται από τις 4.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» σύμφωνα με το philenews.com.

Μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου το γεωτρύπανο δεν είχε σταθεροποιηθεί και κινείτο με πολύ μικρή ταχύτητα - μικρότερη του ενός κόμβου - σε κύκλους στην περιοχή.

Πρόκειται για το σημείο που αναφέρεται στην παράνομη τουρκική Navtex που εξέδωσε την Παρασκευή η Τουρκία για γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Για την ώρα, κανένα από τα τρία νορβηγικά πλοία υποστήριξης της γεώτρησης, που «βαπτίστηκαν» από την Παρασκευή με τουρκικά ονόματα, δεν συνοδεύει το γεωτρύπανο. Κοντά του βρίσκεται ρυμουλκό με τουρκική σημαία, που δεν έχει δυνατότητες υποστήριξης υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Ένα από τα τρία δηλωθέντα πλοία υποστήριξης, το Sophie Siem, που έχει «βαπτιστεί» ανεπίσημα σε Sankar, έχει δηλώσει πως θα κατευθυνθεί προς το τουρκικό γεωτρύπανο, ωστόσο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας.

Χθες, το πλοίο υποστήριξης Korkout που επίσημα είναι το Siem Louisa, συνόδευσε το γεωτρύπανο από το λιμάνι της Αττάλειας μέχρι και τα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Τουρκίας και σε σημείο όπου η Τουρκία έχει καθορίσει ως στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Φοινίκη-1».

Εκεί και το «Πορθητής» και το Korkout σταμάτησαν για πέντε περίπου ώρες. Λίγο πριν τα μεσάνυκτα, το γεωτρύπανο προχώρησε προς την περιοχή δυτικά της Κύπρου ενώ το Νορβηγικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι Αττάλειας χωρίς να εισέλθει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα